current views are: 1

4 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:09

Στρατηγικό Φόρουμ για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σλοβενία

«Ποια χώρα θα ακολουθήσει την Κροατία και θα γίνει το επόμενο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;». Αυτό ήταν το κεντρικό ερώτημα που έλαβαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση στο πλαίσιο του Στρατηγικού Φόρουμ του Μπλεντ, που διεξήχθη στη Σλοβενία.

Δημοσίευση 12:09’
αρθρο-newpost

«Ποια χώρα θα ακολουθήσει την Κροατία και θα γίνει το επόμενο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;». Αυτό ήταν το κεντρικό ερώτημα που έλαβαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση στο πλαίσιο του Στρατηγικού Φόρουμ του Μπλεντ, που διεξήχθη στη Σλοβενία.

«Ποια χώρα θα ακολουθήσει την Κροατία και θα γίνει το επόμενο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;». Αυτό ήταν το κεντρικό ερώτημα που έλαβαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση στο πλαίσιο του Στρατηγικού Φόρουμ του Μπλεντ, που διεξήχθη στη Σλοβενία.

Μπορεί η απάντηση να μην ακούστηκε, αλλά όλοι συμφώνησαν ότι η θέση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η ένταξή τους είναι βασικό στοιχείο της περιφερειακής σταθερότητας.

Η διεύρυνση έχει «στριμωχθεί» στην ευρωπαϊκή ατζέντα από την οικονομική κρίση, αλλά η πρόσφατη προσχώρηση της Κροατίας στην Ένωση ήταν απόδειξη ότι υπάρχει πραγματική ευκαιρία για τα βαλκανικά κράτη να γίνουν μέλη, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βέσνα Πούσιτς.

Υπογράμμισε ότι οι στόχοι της διεύρυνσης της ΕΕ είναι τρεις: πολιτική σταθερότητα, επέκταση της εσωτερικής αγοράς και ενδυνάμωση της Ευρώπης. Τα παλιά μέλη απέκτησαν μία μεγαλύτερη αγορά και τα νέα μέλη κέρδισαν σταθερότητα και ασφάλεια, δήλωσε η κ. Πούσιτς, τονίζοντας ότι η διεύρυνση της ΕΕ είναι αναμφισβήτητα μία επιτυχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην περιοχή δεν ήταν ποτέ καλύτερη όσο τα τελευταία 20 χρόνια. Εξέφρασε αισιοδοξία για τη χώρα και σημείωσε ότι αν η Βοσνία αποδείξει τον επόμενο χρόνο ότι “έχει διαβεί το Ρουβικώνα», τότε ένας ρεαλιστικός στόχος θα είναι η ένταξή της στην ΕΕ έως το 2020.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, Μάρκο Τζούριτς, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι πολιτικές ηγεσίες στα Βαλκάνια, σήμερα συνειδητοποιούν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον των χωρών τους.

Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Ίβο Βάιγκλ είπε ότι, παρά τις συζητήσεις για «κόπωση της διεύρυνσης» και τους δισταγμούς της κοινής γνώμης για την ένταξη νέων μελών, μεγάλη μερίδα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης θεωρεί πως η διεύρυνση είναι βασικό στοιχείο ειρήνης στην Ευρώπη.

Επεσήμανε ακόμη ότι η περιοχή πρέπει να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση, καθώς έχει πολλά να προσφέρει στην Ένωση – προστιθέμενη αξία, γνώση και εμπειρία.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του 8ου Στρατηγικού Φόρουμ του Μπλεντ, του πιο σημαντικού διεθνούς πολιτικού γεγονότος στη Σλοβενία, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Καρλ Έριαβετς τόνισε ότι η φετινή διοργάνωση ήταν επιτυχημένη.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν 500 αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ιβ Λετέρμ.

Κεντρικό θέμα του Φόρουμ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες, ήταν ο μεταβαλλόμενος ρόλος της Ευρώπης σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο και τα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι αλλαγές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, η συνεργασία με τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Νομισματικής και Οικονομικής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας τόνισε ότι τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του Διεθνούς Φόρουμ τον επόμενο χρόνο θα είναι η Μεσόγειος, η ενέργεια και η πληθυσμιακή γήρανση.


σχετικα αρθρα