Να διασφαλίζεται το δικαίωμα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην δικαιοσύνη ζήτησε, με παρέμβαση του σε δημόσια ακρόαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Επίτροπος Νιλς Μούιζνιεκς.

Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Μούιζνιεκς παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, η οποία εξετάζει την υπόθεση ενός 18χρονου Ρομά ο οποίος έπασχε από μαθησιακές δυσκολίες, ήταν φορέας του AIDS και πέθανε στην ψυχιατρική κλινική Πογιάνα Μάρε της Ρουμανίας.

Ο Επίτροπος χαρακτήρισε την επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αυτήν την υπόθεση «ορόσημο», υπογραμμίζοντας ότι μέσω αυτής θα κατοχυρωθεί το δικαίωμα προσώπων με αναπηρία να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, είτε αυτοπροσώπως ή μέσω εκπροσώπων τους.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, διευκρίνισε ο Μούιζνιεκς, την δυνατότητα προσφυγής για λογαριασμό ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ή για πρόσωπα με διανοητικά και ψυχολογικά προβλήματα στα δικαστήρια θα πρέπει να μπορούν να έχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.