Ένας γιατρός από το Χονγκ Κονγκ προσφέθηκε να εγχειρίσει και εμφυτεύσει δύο «ηλεκτρονικούς οφθαλμούς» στο 6χρονο αγόρι που έμεινε τυφλό πριν από λίγες ημέρες όταν μια γυναίκα, κατά τα φαινόμενα μια συγγενής του, το νάρκωσε και του έβγαλε και τα δύο μάτια.

Ο Γκούο Μπιν, 6 ετών, βρέθηκε αιμόφυρτος τον περασμένο μήνα κοντά στο σπίτι του στην επαρχία Σανσί της Κίνας. Η θεία του παιδιού, για την οποία εκφράζονται υποψίες ότι ήταν εκείνη που διέπραξε αυτή τη βαρβαρότητα για να εκδικηθεί τους γονείς του, αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα πέφτοντας σε ένα πηγάδι. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα στα ρούχα της βρέθηκαν ίχνη αίματος του παιδιού.

Ο γιατρός Ντένις Λαμ πιστεύει ότι είναι σε θέση να δώσει στον 6χρονο μια δεύτερη ευκαιρία.

"Η ιστορία αυτή με εξόργισε. Συγκλονίστηκα. Αναρωτιόμουν πώς μπορώ να βοηθήσω" είπε ο οφθαλμίατρος, εξηγώντας ότι στην ειδικότητά του "η στιγμή όπου οι ασθενείς μας βλέπουν και πάλι είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας".

Ο Λαμ περιμένει να δώσουν οι γονείς του Γκούο την έγκρισή τους για να μεταφερθεί το παιδί στο Σεντσέν, στη νότια Κίνα. Η εγχείριση θα μπορούσε να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον γιατρό, στο παιδί θα εμφυτευθούν ηλεκτρονικά "μάτια" εξοπλισμένα με κάμερες που θα του επιτρέπουν να αναγνωρίζει τα σχήματα. Η τεχνική αυτή έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μέσα σε μια δεκαετία ο Γκούο μπορεί να ανακτήσει "το 20 με 40% της όρασής του", ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτύχουν οι επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν βιονικά μάτια που θα συνδέονται απευθείας με τον εγκέφαλο.