Την επιστροφή του πρέσβη της στην Αίγυπτο αποφάσισε η Τουρκία, η οποία είχε ανακαλέσει τη διπλωματική της παρουσία στο Κάιρο σε επίπεδο πρεσβευτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ανατροπής του ισλαμιστή αιγύπτιου προέδρου Μόρσι, στις 3 Ιουλίου, από τις ένοπλες δυνάμεις της αραβικής χώρας.

Ωστόσο, η Αίγυπτος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί και να πράξει το ίδιο με τον αιγύπτιο πρέσβη στην Άγκυρα, εάν η Τουρκία δεν σταματήσει «να επεμβαίνει στα εσωτερικά της».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, πολιτικός βραχίονας της οποίας ήταν το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης του κ. Μόρσι, διατηρεί στενές σχέσεις με το ισλαμιστικών καταβολών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία εμφανίστηκε ως ένας από τους πλέον σφοδρούς επικριτές της αποπομπής του κ. Μόρσι από το στρατό, την οποία αποκάλεσε «απαράδεκτο πραξικόπημα», ενώ απηύθυνε κάλεσμα παρέμβασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο το τελευταίο να ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κάιρο αναμένεται να φθάσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα την Τετάρτη το βράδυ. Η ανάκλησή του είχε γίνει μετά την πολύνεκρη επέμβαση των αιγυπτιακών αρχών κατά των καθιστικών διαμαρτυριών των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι, με περισσότερα από 600 θύματα, στις 14 Αυγούστου.

Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι, ενώ ντε φάκτο διατηρεί επικοινωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει επισήμως τη νομιμότητά της.