Στην Τουρκία αυτομόλησε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Συρίας στρατηγός Αλί Χαμπίμπ, ο οποίος αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα στην αλαουϊτική κοινότητα, παραλλαγή του σιιτικού ισλάμ, από την οποία προέρχεται και ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε την Τετάρτη, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, υψηλόβαθμο στέλεχος του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης.

«Ο Αλί Χαμπίμπ κατάφερε να δραπετεύσει από τον κλοιό του καθεστώτος και βρίσκεται πλέον στην Τουρκία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι προσχώρησε στην αντιπολίτευση. Η πληροφορία ελήφθη από διπλωμάτη δυτικής χώρας», δήλωσε ο Καμάλ Αλ Λαμπουανί από το Παρίσι.

Εάν η είδηση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πλέον υψηλόβαθμη αλαουϊτική προσωπικότητα η οποία θα έχει αποστατήσει από το καθεστώς Άσαντ από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του, το Μάρτιο του 2011.

Διαψεύδει η Δαμασκός

Πάντως, το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο  έσπευσε να διαψεύσει την είδηση.

«Ούτε κόκκος αλήθειας δεν υπάρχει στα όσα μεταδόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με ταξίδι του πρώην υπουργού Αμύνης Άλι Χαμπίμπ Μαχμούντ έξω από τη Συρία και αυτός βρίσκεται ακόμη στην κατοικία του», μετέδωσε το συριακό δίκτυο, επικαλούμενο κρατικούς αξιωματούχους.