Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Αυστηρό μήνυμα προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Σουηδία, επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα «δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή» απέναντι στις επιθέσεις με χημικά, την ώρα που η Δαμασκός επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να κρατήσει παθητική στάση.

Ο Ομπάμα, στον πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, δήλωσε ότι εάν δεν υπάρξει απάντηση στη Συρία θα αυξηθεί ο κίνδυνος για νέες επιθέσεις, ενθαρρύνοντας κι άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο κόσμος έχει θέσει μια κόκκινη γραμμή στη χρήση χημικών όπλων» σημειώνοντας ότι διακυβευέται η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας και του Κογκρέσου, «αν επιτρέψουμε να παραβιάζονται οι διεθνείς νόμοι».

Ο αμερικανός πρόεδρος, λίγο μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από τη Γερουσία, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος δεν ήταν υποχρεωμένος να απευθυνθεί στο Κογκρέσο.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε επίσης ότι το διακύβευμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι η δική του αξιοπιστία, αλλά αυτή της διεθνούς κοινότητας. «Εύχομαι ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αλλάξει στάση. Θα κλείσουμε τους λογαριασμούς πιο γρήγορα, αν η Ρωσία πάρει άλλη θέση» είπε ακόμα.

«Μπορεί να μην δεχόμαστε άμεση απειλή από τη Συρία, όμως το διεθνές δίκαιο προσφέρει ξεκάθαρη βάση για δράση. Αν είστε εξοργισμένοι από τη σφαγή αθώων πολιτών, τότε τι κάνετε; Είτε παραιτούμαστε και λέμε ότι δε μπορούμε να κάνουμε τίποτε ή παίρνουμε απόφαση να κάνουμε κάτι δύσκολο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και στο «καυτό» ζήτημα των παρακολουθήσεων της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) που διατάραξε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν κατασκοπεύουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των απλών πολιτών. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να στοχοθετούμε πολύ συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος διευκρινίζοντας ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται η αντιτρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής και η καταπολέμηση της πειρατείας στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τα συστήματα παρακολούθησής τους σε συνεννόηση με την Ε.Ε.

Η Δαμασκός δείχνει τις προθέσεις της

Λιγο πριν από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, η Δαμασκός επανέλαβε ότι δεν έχει σκοπό να μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια». Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φάισαλ Μόκνταντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι το συριακό καθεστώς δεν θα υποκύψει απέναντι στις απειλές της Δύσης για στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας, «ακόμη κι αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος».

Ο σύρος αξιωματούχος τόνισε ότι η Δαμασκός θα κινητοποιήσει τους συμμάχους της απέναντι στον γαλλοαμερικανικό άξονα και ότι το καθεστώς έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο πλήγμα από τη Δύση.

«Παρά τις τραγωδίες που συνέβησαν προηγουμένως στο Ιράκ, ορισμένοι επιζητούν άλλον έναν πόλεμο για να καταστρέψουν την κοσμική Συρία, το οποίο θα οδηγούσε σε μια θρησκευτική σύγκρουση στην περιοχή και θα αύξανε τα σημερινά δεινά των ανθρώπων», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συριακού κοινοβουλίου Τζιχάντ Λάχαμ, συστήνοντας στο Παρίσι να «μην βιαστεί».