Ταξιδιωτική οδηγία προς όσους ρώσους πολίτες έχουν υποψίες ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ασκήσει ή πρόκειται να ασκήσουν εναντίον τους κάποια δίωξη, να αποφεύγουν τα ταξίδια στις χώρες, που έχουν συνάψει με τις ΗΠΑ συμφωνίες συνεργασίας για την έκδοση πολιτών τρίτων χωρών, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, τα περιστατικά συλλήψεων ρώσων πολιτών σε διάφορες χώρες έπειτα από αίτημα των αμερικανικών διωκτικών αρχών με σκοπό την έκδοση και παραπομπή τους σε δίκη στις ΗΠΑ «έχουν γίνει συχνότερα το τελευταίο διάστημα».

Αναφέρει μάλιστα τέσσερις συλλήψεις Ρώσων στη Λιθουανία, την Ισπανία, την Κόστα Ρίκα και τον Άγιο Δομίνικο.

«Η πρακτική δείχνει ότι στις δίκες όσων ουσιαστικά απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ κυριαρχεί η προκατάληψη, ότι οι δίκες αυτές βασίζονται σε ασθενή αποδεικτική βάση και ότι υπάρχει σ' αυτές μια έντονα εκφρασμένη τάση προς την καταδίκη. Κατά κανόνα οι δίκες καταλήγουν στην έκδοση παράνομης ετυμηγορίας με μεγάλες ποινές φυλάκισης, όπως, ειδικότερα, συνέβη με τους Β.Μπουτ και Κ.Γιαροσένκο, οι οποίοι καταδικάστηκαν αντιστοίχως σε 25 και 20 χρόνια κάθειρξης», σημειώνεται  στη σχετική ανακοίνωση – ταξιδιωτική προειδοποίηση.

Το ΥΠΕΞ σημειώνει ακόμη ότι οι ρωσικές πρεσβείες και τα προξενεία παρεμβαίνουν υπέρ των ρώσων πολιτών, «αλλά δεν θα πρέπει να υπολογίζει κανείς σε ευτυχή κατάληξη παρόμοιου είδους υποθέσεων», γι’ αυτό και συνιστά στους Ρώσου, που έχουν βάσιμες υποψίες ότι οι αμερικανικές διωκτικές αρχές έχουν εναντίον τους κάποιες κατηγορίες, να αποφεύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό και ειδικά σε χώρες, που έχουν συνάψει σχετικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, οι χώρες αυτές είναι περισσότερες από 100 και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Τουρκία, η Ταϊλάνδη, η Ισπανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Τσεχία κ.λπ.