Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι δεν έχει το δικαίωμα να εγκρίνει την πραγματοποίηση πληγμάτων στην Συρία, καθώς αυτά θα συνιστούσαν «επίθεση» αν πραγματοποιούνταν «εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ».

Αν το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο εξετάζει την έγκριση μιας προσφυγής στην βία κατά του καθεστώτος της Δαμασκού δώσει το πράσινο φως στην πραγματοποίηση πληγμάτων, οι ΗΠΑ «θα εγκρίνουν μια επίθεση — καθώς ο,τιδήποτε γίνεται εκτός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστά μια επίθεση, με εξαίρεση την περίπτωση της αυτοάμυνας», δήλωσε ο Πούτιν στα μέλη του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Όμως η Συρία, όπως γνωρίζουμε, δεν επιτίθεται στις ΗΠΑ, επομένως δεν μπορεί να πρόκειται για θέμα άμυνας», πρόσθεσε ο Πούτιν.

«Να, τώρα το Κογκρέσο και η Γερουσία των ΗΠΑ ασχολούνται με την νομιμοποίηση μιας επίθεσης και εμείς είμαστε όλοι κολλημένοι μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης περιμένοντας (να δούμε) αν αυτό θα εγκριθεί ή όχι», σχολίασε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η έγκριση πληγμάτων στην Συρία θα είναι «απαράδεκτη».

Ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε επίσης σήμερα τον Τζον Κέρι ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο όσον αφορά τον ρόλο της Αλ Κάιντα στην συριακή σύγκρουση κατά την κατάθεσή του αυτή στην Επιτροπή κατά την οποία επιζητούσε την έγκριση της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της συριακής κυβέρνησης από τους βουλευτές των ΗΠΑ.