Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ και ο ομόλογός του της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκαν το μαρτυρικό χωριό Οραντούρ-σιρ-Γλαν μαζί με έναν επιζώντα της χειρότερης σφαγής που διαπράχθηκε στη Γαλλία από τους Ναζί.

Τον Ιούνιο του 1944 στο Οραντούρ, στην κεντρική Γαλλία, 642 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 205 παιδιά, σφαγιάσθηκαν από τους Ναζί.

Ο Ρομπέρ Εμπρά, 88 ετών, ένας από τους τρεις επιζώντες της σφαγής, συνόδευε τον γ​άλλο και τον γερμανό πρόεδρο στην επίσκεψή τους στο μαρτυρικό χωριό και στον χώρο όπου γινόταν η ζωοπανήγυρη όπου οι Ναζί είχαν συγκεντρώσει τους κατοίκους του χωριού προτού τους σφαγιάσουν.

Επίσης επισκέφθηκαν τα χαλάσματα της εκκλησίας του χωριού όπου οι Ναζί είχαν συγκεντρώσει τις γυναίκες και τα παιδιά και έκαψαν τα θύματά τους.

Ο Γκάουκ συνοδευόταν από τη σύζυγό του και ο Ολάντ από τη σύντροφό του σε αυτή την συμβολικής σημασίας για τις γαλλογερμανικές σχέσεις επίσκεψη.

«Θα ήθελα να απλώσω το χέρι στα θύματα και να τους πω: είμαι με το μέρος σας», είχε δηλώσει σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο γερμανός πρόεδρος, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Γαλλία. «Είμαι 73 ετών, γεννήθηκα στη διάρκεια του πολέμου, έχω στιγματιστεί από τη συζήτηση για την ενοχή μας (…). Θα έλεγα στα θύματα και τις οικογένειές τους: γνωρίζουμε τι έχει γίνει».

Η επίσκεψη στο Οραντούρ ολοκληρώθηκε με μια συνάντηση με τις οικογένειες των θυμάτων.