Πράσινο φως άναψε η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσων της Γερουσίας στο σχέδιο που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Η απόφαση που πέρασε με 10 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 1 παρών , κάνει λόγο για μια «περιορισμένη» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μεγίστης διαρκείας 60 ημερών με την δυνατότητα να παραταθεί στις 90, σε κάθε περίπτωση χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Μια ομάδα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών πολιτικών, τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει αντιταχθεί στην απόφαση αυτή.

Πλέον, το σχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Γερουσίας, με τη συζήτηση να έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου, και στην περίπτωση που υπερψηφιστεί αίρεται και το τελευταίο εσωτερικό εμπόδιο που αντιμετώπιζε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να προχωρήσει στην εμπλοκή.

Χέιγκελ: Μεγάλη πιθανότητα χρήσης χημικών από τον Άσαντ

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ είπε ότι ότι το σχεδιαζόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία, δεν θα είναι απλώς «ένα τσιμπηματάκι» και θα μειώσει σημαντικά τη στρατιωτική ισχύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα) έχει δηλώσει... ότι αυτό (το στρατιωτικό πλήγμα) δεν θα είναι απλώς ένα τσίμπημα. Αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα το οποίο πράγματι θα μειώσει τις δυνατότητές του» συριακού καθεστώτος, δήλωσε ο Χέιγκελ μιλώντας στην Επιτροπή.

Ο Χέιγκελ τόνισε ότι θεωρεί πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» οι δυνάμεις του Άσαντ να χρησιμοποιήσουν ξανά χημικά όπλα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δράσουν ώστε να γίνει σαφές πως η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.

Αναφερόμενος στο κόστος της στρατιωτικής επιχείρησης, ο Χέιγκελ είπε ότι υπολογίζει ότι θα στοιχίσει «δεκάδες εκατομμύρια» δολάρια.

«Εξετάσαμε τα διάφορα κόστη, ανάλογα με τις διάφορες επιλογές», είπε ο Χέιγκελ. Το κόστος «θα ήταν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, (θα κυμαινόταν) σε αυτό το φάσμα», ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος κατέθεσε επίσης στην Επιτροπή, είπε ότι συμφωνεί με τον Χέιγκελ, κι υποστήριξε πως (η χρήση χημικών όπλων από τις τακτικές δυνάμεις της Συρίας) είναι πιθανή «100%».