Ένας από τους σημαντικούς συμβούλους του Ντέιβιντ Κάμερον αναλαμβάνει νέος πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών μετασχηματισμού της διμερούς σχέσης πριν από το ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή, ή όχι, της χώρας στην ΕΕ.

Ο Άιβαν Ρότζερς, πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ήταν ως σήμερα σύμβουλος του Κάμερον για θέματα ΕΕ και διεθνούς πολιτικής, αναλαμβάνει μια από τις πιο σκληρές διπλωματικές αποστολές σε μια πιθανόν ιστορική στιγμή όσον αφορά τη συχνά δύσκολη σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Εάν επανεκλεγεί το 2015 ο Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει στους πολίτες την δυνατότητα να τοποθετηθούν ψηφίζοντας σε δημοψήφισμα πριν από το τέλος του 2017 εάν θέλουν η Βρετανία να παραμείνει, ή όχι, στην ΕΕ. Το δημοψήφισμα αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η έκτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως να αποχωρήσει από την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, στην οποία είχε ενταχθεί το 1973.

Ανώτερη πηγή της βρετανικής διπλωματίας σχολίασε ότι ο Ρότζερς "βρίσκεται πολύ κοντά στον τρόπο σκέψης του Κάμερον" και πρόσθεσε ότι ο ρόλος που αναλαμβάνει "θα είναι ιδιαίτερα πολιτικός για τα επόμενα τρία ως τέσσερα χρόνια".