Συνεχίζεται το «σκληρό πόκερ» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία με φόντο την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Την ώρα που ο Πούτιν διαμηνύει ότι η Ρωσία έχει το δικό της πλάνο σε περίπτωση που οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους, τονίζοντας ότι απόφαση για στρατιωτική επέμβαση θα λάβει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και όχι το αμερικανικό Κογκρέσο, ο Φρανσουά Ολάντ δέχεται «πυρά» για τον χειρισμό της υπόθεσης από την αντιπολίτευση, η οποία ασκεί πιέσεις ώστε να υπάρξει ψηφοφορία από την εθνοσυνέλευση.

Οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν ήδη καταλήξει σε ένα σχέδιο επέμβασης στη Συρία, το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι και 90 ημέρες και αποκλείει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή, η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της στη Μεσόγειο, με ένα καταδρομικό το οποίο φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, να ηγηθεί των επιχειρήσεων του πολεμικού της ναυτικού στην περιφέρεια. 

Στο μεταξύ, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό υποστήριξε χθες πως εάν δεν υπάρξει στρατιωτική αντίδραση στη Συρία, αυτό θα ισοδυναμεί με το να «κλείσουμε την πόρτα σε μία πολιτική διευθέτηση της σύρραξης», που πρόσθεσε ότι είναι η μόνη λύση για να «αποχωρήσει» ο Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

«Ναι, η λύση στη συριακή κρίση θα είναι πολιτική κι όχι στρατιωτική. Όμως θα πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα: εάν δεν βάλουμε ένα τέλος σε τέτοιες πράξεις της κυβέρνησης αυτής, δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική λύση», ανέφερε ο Ερό στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το Συριακό.

Από τη Σουηδία όπου βρίσκεται, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στη βαρβαρότητα της χημικής επίθεσης στη Συρία. Ο αμερικανός πρόεδρος, που τον Αύγουστο του 2012 είχε αναφερθεί σε μια «κόκκινη γραμμή» την οποία δεν πρέπει να περάσει το συριακό καθεστώς, σημείωσε δεν είναι ο ίδιος, αλλά «ο κόσμος» που έχει θέσει αυτά τα όρια υιοθετώντας διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν την χρήση χημικών όπλων.

Τέλος, από τη συριακή πλευρά, σε μία σκληρή δήλωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Φάισαλ Μόκνταντ δήλωσε ότι το συριακό καθεστώς δεν θα υποκύψει απέναντι στις απειλές της Δύσης για στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας, «ακόμη κι αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος». «Η συριακή κυβέρνηση δεν θα αλλάξει στάση ακόμη και αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Κανένας Σύρος δεν μπορεί να θυσιάσει την ανεξαρτησία της πατρίδας του, είπε ο Μόκνταντ