Ένα σημαντικό νέο στοιχείο προέκυψε χθες σε βάρος του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) όσον αφορά το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται ανώτατα στελέχη του — μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο στην Ισπανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες El País και El Mundo, ο Κριστόμπαλ Πάεθ, πρώην ανώτατο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, φέρεται να είπε στον δικαστή Πάμπλο Ρουθ, ο οποίος προΐσταται της έρευνας για τα "μαύρα ταμεία" του PP, ότι λάμβανε πληρωμές "κάτω από το τραπέζι": επρόκειτο για χρήματα τα οποία το κόμμα εισέπραττε από δωρεές και τα οποία δεν δηλώνονταν στις φορολογικές αρχές.

Το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο Λουίς Μπάρθενας, πρώην ταμίας του PP που έχει ομολογήσει ότι διηύθυνε τα "μαύρα ταμεία" του Λαϊκού Κόμματος από το 1991 ως το 2009.

Ο Μπάρθενας παρουσίασε αποσπάσματα από τις χειρόγραφες λογιστικές εγγραφές που τηρούσε ο ίδιος μυστικά και λέει πως αποδεικνύουν ότι περίπου 8 εκατ. ευρώ δόθηκαν μυστικά από κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες στο κόμμα και ότι ηγετικά του στελέχη λάμβαναν τακτικές πληρωμές κάτω από το τραπέζι — περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ο Πάεθ φέρεται να είπε στον Ρουθ ότι τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο Μπάρθενας είναι πιθανόν αυθεντικά.

Ο Ραχόι έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις καταγγελίες σε βάρος του περί διαφθοράς. Ενώπιον της ισπανικής βουλής, μιλώντας σε μια συνεδρίαση του σώματος ειδικά για το θέμα αυτό την 1η Αυγούστου, ο Ραχόι είχε διαμηνύσει ότι "ούτε θα παραιτηθεί, ούτε θα προκηρύξει εκλογές", παρά τα σχετικά αιτήματα από την αντιπολίτευση.

Όμως οι δηλώσεις του Πάεθ αποτελούν ακράδαντη απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός δωροδοκήθηκε, υποστήριξε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι πρόκειται να καλέσει ξανά τον Ραχόι να δώσει εξηγήσεις στη βουλή της Ισπανίας.