Συνάντηση με ακτιβιστές που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 στην Αγία Πετρούπολη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Η συνάντηση υπογραμμίζει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον όσον αφορά το ζήτημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, ιδιαίτερα στον απόηχο της ψήφισης ενός αμφιλεγόμενου νόμου από τη Δούμα που απαγορεύει τη διανομή ομοφυλοφιλικής «προπαγάνδας» σε ανηλίκους.

Την παραμονή της αναχώρησης του από τις ΗΠΑ ενόψει του G20 o κ. Ομπάμα απηύθυνε κάλεσμα για σεβασμό των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ομπάμα δεν πρόκειται να συναντηθεί ξεχωριστά με τον οικοδεσπότη του  του G20μ ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ τον Αύγουστο ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε σχεδιαζόμενη επίσκεψή του στη Μόσχα που θα ακολουθούσε τις επαφές στην Αγία Πετρούπολη.

Το Κρεμλίνο έχει εκφράσει την «απογοήτευσή» του με την απόφαση του κ. Ομπάμα να μην συναντηθεί ιδιαιτέρως με τον ρώσο ομόλογό του.