Πολύ μικρός είναι ο αντίκτυπος στους έφηβους καπνιστές των προειδοποιήσεων για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα τις οποίες συνοδεύουν φωτογραφίες από όργανα που "νοσούν", σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η Βρετανία υιοθέτησε την εμφάνιση αυτών των φωτογραφιών στα πακέτα των τσιγάρων το 2008. Ωστόσο, μελέτη του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, στην οποία συμμετείχαν 2.800 παιδιά, διαπίστωσε ότι οι φωτογραφίες δεν επηρέασαν σχεδόν καθόλου τους καπνιστές ηλικίας 11 με 16 ετών. Είχαν, παρ' όλα αυτά αντίκτυπο στους μη καπνιστές και σε εκείνους που πειραματίζονταν. 

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Tobacco Control, εξέτασε τα δεδομένα της ένωσης Youth Tobacco Policy Survey πριν και μετά την εμφάνιση των εικόνων. Πριν από την προβολή των εικόνων στα πακέτα τσιγάρων υπήρχαν μόνο προειδοποιήσεις για την υγεία. 

Από τα 2.800 παιδιά που ρωτήθηκαν, ένα στα 10 ήταν καπνιστής, ενώ τα υπόλοιπα ήταν είτε μη καπνιστές, είτε μόλις είχαν αρχίσει να πειραματίζονται με το κάπνισμα. Ενώ το ποσοστό των νεαρών που έκριναν ότι οι προειδοποιήσεις αρκούσαν για να τους αποτρέψουν από το κάπνισμα αυξήθηκε ύστερα από την παρουσίαση των σοκαριστικών φωτογραφιών, τόσο μεταξύ των μη καπνιστών όσο και μεταξύ εκείνων που δοκίμαζαν να καπνίσουν, ο αριθμός των καπνιστών που αποθαρρύνθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος--από το 13% ανήλθε σε μόλις 14%. 

Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Κρόφορντ Μούντι δήλωσε ότι ενώ είναι απογοητευτικό ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν αντίκτυπο στους καπνιστές, η αύξηση του αριθμού των μη καπνιστών κι εκείνων που δοκιμάζουν το κάπνισμα οι οποίοι επηρεάστηκαν είναι ένα «πολύ θετικό» στοιχείο. Πάντως, όπως επισημαίνει, υπάρχει κίνδυνος οι καταναλωτές να «αποκτήσουν ανοσία» καθώς οι εικόνες και οι γραπτές προειδοποιήσεις δεν έχουν αλλάξει από τότε που εμφανίστηκαν, το 2003 και το 2008 αντίστοιχα.