Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η κρίση στη Συρία θα κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της G20 η οποία αρχίζει σήμερα στη Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, με τον «οικοδεσπότη» Βλάντιμιρ Πούτιν και τον «φιλοξενούμενο» Μπαράκ Ομπάμα να αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις σχέσεις ψυχρότητας ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα στον απόηχο της συριακής κρίσης αλλά και της υπόθεσης Σνόουντεν.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 των ισχυρών κρατών του πλανήτη συναντώνται για την ετήσια σύνοδό τους, την ώρα που «φουντώνει» η συζήτηση για μια στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, έχει εκφράσει ουκ ολίγες επικρίσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού δεν πείθεται ότι η επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά έγινε από το καθεστώς Άσαντ, αντίθετα με την Ουάσινγκτον που πιέζει για επέμβαση.

Ο ρώσος πρόεδρος και ο αμερικανός ομόλογός του δεν αναμένεται να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, λίγο καιρό μετά τη ματαίωση του «τετ α τετ» που θα είχαν στη Μόσχα, εξαιτίας της παροχής ασύλου από τη Ρωσία στον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ενδεικτικό της ψυχρότητας των δύο ανδρών είναι ότι ενώ κανονικά θα τους χώριζε στις θέσεις του τραπεζιού μόνο ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, θα μπουν ανάμεσά τους πέντε αρχηγοί κρατών, σημάδι ότι δεν θα ανταλλάξουν ούτε ματιά.

Αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις στο Παλάτι του Αγίου Κωνσταντίνου...