Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμμερίζονται την άποψη ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία ήταν μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου η οποία πρέπει να απαντηθεί.

Ο Ομπάμα και ο Άμπε συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση εναντίον συριακών στόχων.

"Προσβλέπω στη διεξαγωγή μιας εκτεταμένης συζήτησης σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και ... την κοινή παραδοχή μας πως η χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν αποτελεί μόνο μια τραγωδία αλλά και μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου η οποία πρέπει να απαντηθεί", δήλωσε ο Ομπάμα προς δημοσιογράφους.

Ο Άμπε, ο οποίος έχει αποφύγει να μιλήσει δημόσια για τη στάση της Ιαπωνίας όσον αφορά την πίεση που ασκεί ο Ομπάμα για στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού, δήλωσε πως θέλει να συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Συρία.