current views are: 1

5 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση19:44

Φαμπιούς: Οι μεγάλοι παράγοντες της διεθνούς σκηνής πρέπει να συνομιλήσουν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι οι “μεγάλοι παράγοντες” της διεθνούς σκηνής πρέπει να συνέλθουν για να συνομιλήσουν για τη Συρία.

Δημοσίευση 19:44’
αρθρο-newpost

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι οι “μεγάλοι παράγοντες” της διεθνούς σκηνής πρέπει να συνέλθουν για να συνομιλήσουν για τη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20, ότι αρχικά οι “μεγάλοι παράγοντες” της διεθνούς σκηνής πρέπει να συνέλθουν για να συνομιλήσουν για τη Συρία, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης.

“Πρέπει οι μεγάλοι παράγοντες να καθήσουν γύρω από το τραπέζι…πιστεύω ότι πρέπει να συνομιλήσουν μεταξύ τους”, δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Αγίας Πετρούπολης, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη Συρία.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζητά με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Κίνας, των ΗΠΑ και του Ιράκ και διευκρίνισε ότι με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Σαρίφ είχε συνομιλία την περασμένη εβδομάδα.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 θα συζητήσουν την επιτάχυνση της προετοιμασίας της ειρηνευτικής διάσκεψης “Γενεύη 2” για τη Συρία, παρά τις παράλληλες προετοιμασίες για στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ. Η διάσκεψη επρόκειτο αρχικά να συγκληθεί το καλοκαίρι για να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση.

Ο Λοράν Φαμπιούς απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Μπασάρ αλ-Ασαντ στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ή οπουδήποτε αλλού, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν θεωρεί ότι ο Μπασάρ αλ-Ασαντ θα παραμείνει στην εξουσία, απάντησε : ” Μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, όχι . Πώς να φαντασθεί κανείς ότι ένας άνθρωπος που η στάση του οδήγησε στον θάνατο 110.000 ανθρώπων και προκάλεσε την έξοδο 2 εκατομμυρίων προσφύγων θα παραμείνει;”.

“Η θέση της Γαλλίας είναι τιμωρία και διαπραγμάτευση…Εάν δεν υπάρξει τιμωρία, αυτή τη στιγμή όλα είναι δυνατά. Ο κ.Μπασάρ αλ-Ασαντ σκότωσε 1.500 ανθρώπους με αέρια απαγορευμένα εδώ και 100 χρόνια. Λοιπόν, θα συνεχίσει”, προειδοποίησε.


σχετικα αρθρα