Οι δίκες του προέδρου της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα και του αντιπροέδρου Ουίλιαμ Ρούτο θα γίνουν, υπογραμμίζει σήμερα η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε ανακοίνωσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ώρες πριν από προγραμματισμένη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Κένυας όσον αφορά το αν πρέπει να αποσυρθεί η χώρα από την ιδρυτική συνθήκη του δικαστηρίου της Χάγης.

Ο Κενυάτα και ο Ρούτο κατηγορούνται για την ενορχήστρωση των επεισοδίων βίας που σημειώθηκαν μετά τις εκλογές του 2007 στην Κένυα κατά τα οποία περίπου 1.200 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

«Η δικαστική διαδικασία έχει κινηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθήσει την πορεία της», σημειώνει η Φάτου Μπενσούντα, η επικεφαλής της εισαγγελίας του δικαστηρίου, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου.

«Οι μάρτυρες έκαναν τα πάντα διακινδυνεύοντας την ζωή τους και την ζωή των συγγενών τους για να υποστηρίξουν τις έρευνες και τις διώξεις μας», προσθέτει.

Η δίκη του Ρούτο έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου στο δικαστήριο της Χάγης, ενώ η δίκη του Κενυάτα στις 12 Νοεμβρίου.

Λίγες ώρες αργότερα, το κοινοβούλιο της Κένυας υιοθέτησε πρόταση που ζητεί να αποσυρθεί η χώρα από την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η πρόταση αυτή, η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει «έκτακτα μέτρα για να αποσυρθεί η Κένυα από το Καταστατικό της Ρώμης», την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ.

Στην πρόταση αυτή επιβεβαιώνεται ότι η Εθνοσυνέλευση θα διαθέτει «εντός τριάντα ημερών ένα σχέδιο νόμου για την κατάργηση του Νόμου για τα διεθνή εγκλήματα», ο οποίος είχε θεσπιστεί το 2008 και καθορίζει τις λεπτομέρειες της συνεργασίας ανάμεσα στην Κένυα και το ΔΠΔ.

Το Σύνταγμα της Κένυας καθορίζει ότι μόνον η εκτελεστική εξουσία έχει την δυνατότητα να αποφασίσει για την αποχώρηση της χώρας από μια διεθνή συνθήκη και να ξεκινήσει επί τούτου διαδικασίες.

Στο κενυατικό κοινοβούλιο κυριαρχεί η συμμαχία που έφερε στην εξουσία τον Μάρτιο τον πρόεδρο Κενυάτα και τον αντιπρόεδρό του Ρούτο.