Έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο και σύμφωνα με τη συμμετοχή τους δήλωσαν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή συνολικά 105 πολιτικοί φορείς (33 πολιτικά κόμματα, δύο συνασπισμοί κομμάτων, 53 πρωτοβουλίες πολιτών και 15 ανεξάρτητοι υποψήφιοι).

Ο Βλάντετα Κόστιτς, εκπρόσωπος των Σέρβων του Κοσόβου, υπέβαλε χθες ενιαία λίστα υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που στηρίζονται από το Βελιγράδι και θα συμμετάσχουν στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στο Κόσοβο.

Η οργάνωση "Σερβία" υπέβαλε υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές ως πρωτοβουλία πολιτών και αποτελείται από μέλη διαφόρων πολιτικών κομμάτων της Σερβίας, που εδρεύουν στο Βελιγράδι, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας και Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, σύμφωνα με το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο Πληροφόρησης (BIRN).

Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, η "Σερβία" θα διεκδικήσει δημαρχιακά αξιώματα σε 10 δήμους - έξι στο νότιο και τέσσερις στο βόρειο Κόσοβο.

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, η ονομασία "Σερβία" προκαλεί αντιδράσεις και το ζήτημα θα εξεταστεί από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσόβου.

Για το δημαρχιακό θώκο στο μεγαλύτερο δήμο του Κοσόβου με σερβικό πληθυσμό, στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, θα αναμετρηθούν ο νυν δήμαρχος Κρστίμιρ Πάντιτς, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, πρώην υφυπουργός στο υπουργείο της Σερβίας για το Κόσοβο και η Αντριάνα Χότζιτς, επικεφαλής του γραφείου της κυβέρνησης του Κοσόβου στην πόλη.

Ο κ. Πάντιτς είναι υποψήφιος με την πρωτοβουλία πολιτών "Σερβία" και ο κ. Ιβάνοβιτς ως επικεφαλής της πρωτοβουλίας πολιτών "Σερβία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη".

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι τα κόμματα που εδρεύουν στο Βελιγράδι αποφάσισαν κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο.

"Θα στείλουμε σαφές μήνυμα στους Σέρβους του Κοσόβου να συμμετάσχουν στις εκλογές. Οι Σέρβοι έχουν τη νομιμότητα να εκπροσώπους τους πολίτες" πρόσθεσε.

Λίστες υποψηφίων παρέδωσαν σερβικά κόμματα που συμμετείχαν και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στο Κόσοβο, όπως το Ανεξάρτητο Φιλελεύθερο Κόμμα, το Σερβικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου, η Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών Κοσόβου, Το Σερβικό Κόμμα Κοσόβου - Μετόχια και το Σερβικό Εθνικό Κόμμα για το Ράνιλουγκ. Τη συμμετοχή τους στις εκλογές δήλωσαν οι κινήσεις πολιτών "Πρωτοβουλία Πολιτών Σερβία", "Συμμαχία Σέρβων του Κοσόβου", "Δημοκρατική Πρωτοβουλία", "Κοινό Μέλλον", η Ενιαία Σερβική Λίστα - Βίντοβνταν και η πρωτοβουλία πολιτών "Σερβία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη".

Ταυτόχρονα, οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο, που είναι αντίθετοι στη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές, ξεκίνησαν εκστρατεία και καλούν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν την εκλογική διαδικασία.

Στη βόρεια Μιτρόβιτσα του Κοσόβου τοποθετήθηκαν πινακίδες, στις οποίες αναγράφεται ότι οι εκλογές που διοργανώνει η Πρίστινα παραβιάζουν το Σύνταγμα της Σερβίας.

Σύμφωνα με το BIRN, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Σέρβων, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσόβου στις 2 Σεπτεμβρίου άλλαξε τα ψηφοδέλτια και τύπωσε νέα χωρίς τα σύμβολα της "Δημοκρατίας του Κοσόβου"

Η Σερβία είχε ζητήσει τα ψηφοδέλτια να είναι ουδέτερα ως προς το καθεστώς του Κοσόβου, ώστε να ενθαρρυνθούν οι Σέρβοι κάτοικοι να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Στις εκλογές θα συμμετάσχουν τρία κόμματα που εκπροσωπούν τους Μαυροβούνιους. Επιπλέον, κόμματα Αλβανών του Κοσόβου θα διεκδικήσουν δημαρχιακούς θώκους και σε δήμους του βορείου Κοσόβου.

Υποψήφια δήμαρχος Πρίστινας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, θα είναι - μεταξύ άλλων - και η Κακιούσα Γιασάρι, πρώην ανώτατη αξιωματούχος στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα προκήρυξε δημοτικές εκλογές για τις 3 Νοεμβρίου, βάσει της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων που επιτεύχθηκε στις 19 Απριλίου στις Βρυξέλλες.