Το αντιπολιτευόμενο κόμμα GERB - Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας ζήτησε να μεταβεί ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετλίν Γιόβτσεφ στη Βουλή και να απαντήσει στα ερωτήματα γιατί και ποιος δίνει εντολές για αστυνομική παρενόχληση και αντίποινα εναντίον Βούλγαρων πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος που παρουσίασε η βουλευτής Ντανιέλα Σαβεκλίεβα.

Σύμφωνα με τη βουλευτή της αντιπολίτευσης, αστυνομικοί σταμάτησαν αρκετές φορές για έλεγχο λεωφορεία με διαδηλωτές που επέστρεφαν στην πόλη τους, το Ράζλογκ, μετά από συμμετοχή στη χθεσινή αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σόφια. Οι αστυνομικοί έλεγξαν τις ταυτότητες των επιβατών των λεωφορείων, κατέγραψαν τα στοιχεία τους και τους ρώτησαν αν συμμετείχαν στην αντικυβερνητική διαδήλωση ή στη αντιδιαδήλωση συμπαράστασης στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

Κάτοικοι του Μπουργκάς κατήγγειλαν ότι αστυνομικοί σταμάτησαν δύο λεωφορεία με διαδηλωτές στην είσοδο της πόλης, έκαναν έλεγχο των στοιχείων των επιβατών και ζήτησαν να ενημερωθούν επίσης για τον λόγο για τον οποίο ταξίδεψαν.

Το GERB ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να εξηγήσει για ποιους λόγους έγινε αστυνομικός έλεγχος στους επιβάτες, γιατί συγκεντρώθηκαν στοιχεία τους, γιατί δέχθηκαν ερωτήσεις για το ταξίδι τους κι αν αυτή είναι συνήθης τακτική του υπουργείου.

Η κ. Σαβεκλίεβα αναρωτήθηκε αν ο κ. Γιόβτσεφ θα αναλάβει την ευθύνη για τα αντίποινα και θα παραιτηθεί ή αν θα αποδείξει πως λειτουργεί η κυβέρνηση, παρέχοντας έναν ακόμη λόγο για απαίτηση παραίτησης της κυβέρνησης.

Η βουλευτής του GERB τόνισε ότι πριν από μερικές μέρες, στη Βάρνα, η αστυνομία ζήτησε από το GERB να δώσει στοιχεία για τα νεοεγγεγραμμένα μέλη από την περιοχή και τόνισε ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και της νομοθεσίας. Τέτοιες ενέργειες από την αστυνομία γυρίζουν τη Βουλγαρία πίσω στις σκοτεινές περιόδους του ολοκληρωτικού κομμουνιστικού καθεστώτος, υποστήριξε η βουλευτής του GERB.

TAGS