Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη για να συμμετάσχει στις εργασίες της G20, θα μιλήσει τηλεφωνικά με μέλη του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να πείσει για την αναγκαιότητα να στηρίξουν μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, όπως ανέφερε σήμερα ένας συνεργάτης του.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μπεν Ρόουντς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου, είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «θα τηλεφωνήσει στο Καπιτώλιο».

Η επικοινωνία αυτή θα γίνει σε μια περίοδο που όλη η ομάδα των συνεργατών του Ομπάμα, από τους υπουργούς μέχρι τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προσπαθεί να πείσει τους γερουσιαστές και τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της χρήσης βίας εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Παρά την στήριξη την οποία έχουν προσφέρει στον πρόεδρο οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τίποτα δεν θεωρείται οριστικό: Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αιρετοί εμφανίζονται διστακτικοί, ενώ και από την πλευρά των Δημοκρατικών αρκετοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με την πρόταση του προέδρου.

Ο Ρόουντς πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος σήμερα. «Δεν έχω στη διάθεσή μου τον αριθμό των ψήφων, όμως στην αρχή υπήρχαν πολλοί αναποφάσιστοι που ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί καθημερινά βουλευτές και από τα δύο κόμματα παίρνουν θέση και στηρίζουν» ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Δαμασκού, διαβεβαίωσε.