Ο πρώην υπουργός Άμυνας του συριακού καθεστώτος Άλι Χαμπίμπ, ο οποίος φέρεται να αυτομόλησε, εγκατέλειψε την Συρία και έχει ήδη φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, ανέφεραν σήμερα διπλωμάτες και πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.

Απορρίπτοντας τη διάψευση που είχε μεταδώσει την Τετάρτη η κρατική τηλεόραση της Συρίας, στελέχη της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι ο Χαμπίμπ, ο οποίος ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό, πέρασε τα σύνορα με την Τουρκία με τη βοήθεια Δυτικών πρακτόρων.

Μία από τις πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε ότι εικάζεται πως ο Χαμπίμπ, ο οποίος έπεσε σε δυσμένεια το 2011 αφού διαφώνησε με την καταστολή των διαδηλώσεων, προορίζεται από Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους να αναλάβει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

«Οι πληροφορίες μου, που βασίζονται σε έμπιστες δυτικές πηγές, ανέφεραν ότι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο αντιφρονών Καμάλ αλ Λαμπουάνι από το Παρίσι όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια. 

Διευκρίνισε ότι στη φυγή του Χαμπίμπ ενεπλάκησαν υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών και για αυτό «μην αναμένετε ότι θα γίνουν δημοσίως ανακοινώσεις για το πού έχει πάει».

Μία πηγή από χώρα του Κόλπου που στηρίζει την εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επιβεβαίωσε ότι ο πρώην υπουργός πέρασε τα σύνορα με την Τουρκία το βράδυ της Τρίτης και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη όπου εδρεύει ο αντιπολιτευόμενος Συριακός Εθνικός Συνασπισμός.

Η τουρκική κυβέρνηση πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε όμως και διέψευσε, ότι ο στρατηγός βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας, αφού διέψευσε την Τετάρτη την αυτομόληση του Χαμπίμπ λέγοντας ότι παραμένει στο σπίτι του, δεν αναφέρθηκε ξανά στο θέμα. Κανένα άλλο κρατικό συριακό μέσο ενημέρωσης δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση.