Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε σήμερα ως «παράλογη» τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ψέματα στο Κογκρέσο για το ρόλο που διαδραματίζει η Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση.

«Όπως γνωρίζετε όλοι, ο υπουργός είναι ένας παρασημοφορημένος βετεράνος πολέμου. Τον έχουν βάλει στο στόχαστρο με κάτι περισσότερο από λέξεις», σχολίασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζεν Ψάκι, αναφερόμενη στη θητεία του Κέρι στο Βιετνάμ. 

«Για αυτό δεν χάνει τον ύπνο του για ένα τέτοιο παράλογο σχόλιο που βασίστηκε σε μια ανακριβή παράθεση» των λεγομένων του, πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε τον Κέρι ότι ψεύδεται όσον αφορά την ανάμιξη της Αλ Κάιντα στον πόλεμο της Συρίας. 

«Λένε ωραία ψέματα, φυσικά. Παρακολούθησα τις συνεδριάσεις του Κογκρέσου. Ένας γερουσιαστής ρώτησε τον Κέρι αν η Αλ Κάιντα βρίσκεται στη Συρία και εκείνος λέει: Όχι, σας δηλώνω υπεύθυνα πως όχι», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές «τον ξάφνιασαν και τον δυσαρέστησαν» γιατί οι Αμερικανοί «γνωρίζουν» ότι οι μονάδες της Αλ Κάιντα είναι η βασική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.