Κάλεσμα για βελτίωση των διμερών σχέσεων απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, κατά την πρώτη τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Όπως ανακοίνωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, «ο πρωθυπουργός Αμπε εξήγησε στον πρόεδρο Σι ότι πρέπει να αναπτύξουμε τις σινο-ιαπωνικές σχέσεις επαναφέροντας τις αμοιβαία επωφελούμενες στρατηγικές σχέσεις που ίσχυαν κατά το παρελθόν».

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμή χειραψία και είχαν πεντάλεπτη συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιαπωνικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Ήταν η πρώτη συνάντηση αυτού του τύπου μεταξύ των δύο ανδρών μετά την άνοδο και των δύο στην εξουσία, τον Δεκέμβριο για τον ιάπωνα πρωθυπουργό και τον Μάρτιο για τον κινέζο πρόεδρο.

«Η συνάντηση ήταν σύντομη αλλά είναι σημαντικό που οι ηγέτες της Ιαπωνίας και της Κίνας είχαν μια συνομιλία για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους», πρόσθεσε ο Σούγκα.

Οι συναντήσεις στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο ασιατικών δυνάμεων είναι πιο δύσκολες, μετά την επιδείνωση τον περασμένο Σεπτέμβριο μιας εδαφικής διαφοράς για νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, τα οποία οι Ιάπωνες ονομάζουν Σενκάκου και οι Κινέζοι Ντιαογού.

Τρία από τα πέντε νησιά του ακατοίκητου συμπλέγματος, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του Τόκιο, εθνικοποιήθηκαν πέρυσι από την Ιαπωνία προκαλώντας την οργή της Κίνας η οποία έκτοτε στέλνει πολεμικά της πλοία στην περιοχή.

Εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβο για ένα στρατιωτικό επεισόδιο στην περιοχή μεταξύ των δύο γειτόνων, των οποίων οι σχέσεις έχουν ήδη δοκιμαστεί από την επώδυνη μνήμη της ιαπωνικής εισβολής και κατοχής στην Κίνα από το 1931 έως το 1945.