Σε ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της πρώτης ημέρας της συνόδου του G20, λόγω της κρίσης στη Συρία και της πρόθεσης των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση.

Τον διχασμό της διεθνούς κοινότητας επιβεβαίωσε με μήνυμά του στο twitter o πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα χθες το βράδυ, από το δείπνο εργασίας στο μέγαρο Πέτερχοφ της Αγίας Πετρούπολης.

«Το δείπνο βαδίζει προς το τέλος του, σε αυτό "επιβεβαιώθηκε" η διαίρεση της ομάδας του G20 για τη Συρία», σημείωσε ο Λέτα.

Tην ίδια ώρα, εντύπωση προκάλεσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τα έβαλε και με τη Βρετανία, την άμεση σύμμαχό των ΗΠΑ δηλαδή. «Και τι είναι η Βρετανία; Ένα μικρό νησί που κανείς δεν του δίνει σημασία εκτός από τους ολιγάρχες που έχουν αγοράσει την Τσέλσι» φέρεται να είπε. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δε δίστασε να χαρακτηρίσει ψεύτη τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Τον κατηγόρησε πως είπε ψέμματα για την ανάμειξη της αλ Κάιντα στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. «Λένε ωραία ψέματα, φυσικά. Παρακολούθησα τις συνεδριάσεις του Κογκρέσου. Ένας γερουσιαστής ρώτησε τον Κέρι αν η Αλ Κάιντα βρίσκεται στη Συρία και εκείνος λέει: Όχι, σας δηλώνω υπεύθυνα πως όχι», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές «τον ξάφνιασαν και τον δυσαρέστησαν».

Τι μαρτυρά η γλώσσα του σώματος

Η τυπική χειραψία και τα συγκρατημένα χαμόγελα κατά την υποδοχή του Ομπάμα από τον Πούτιν στη σύνοδο μαρτυρούν, σύμφωνα με αναλυτές, βαθιά ρήξη στις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Το Reuters μεταδίδει πως πριν από το δείπνο εργασίας απουσίασαν και οι εναγκαλισμοί μεταξύ των δύο προέδρων, οι οποίοι συνηθίζονται σε τέτοιου είδους περιστάσεις.