Ο αμερικανικός στρατός δημιουργεί κλοιό γύρω από την Λιβύη, ενώ οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Ζαουίγια και ετοιμάζουν επίθεση. Στη Μιζουράτα, αντικαθεστωτικοί απέκρουσαν επίθεση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο, ενώ στη Βεγγάζη όπου οι αντικαθεστωτικοί προχωρούν στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Καντάφι δήλωσε ότι η Δύση τον εγκατέλειψε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δέσμευσε 30 δισ. δολλάρια από την περιουσία του Λίβυου ηγέτη.

Αναδιάταξη των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων γύρω από τη Λιβύη, κάνει ο αμερικανικός στρατός, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, την ώρα που εντείνονται τα διεθνή αιτήματα για έναν τερματισμό της εδώ και δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας αυτής από τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Χαλέντ Καϊμ δήλωσε ότι θα επιχειρηθεί διάλογος με τις εξεγερμένες πόλεις πριν χρησιμοποιηθεί στρατιωτική βία και συμπλήρωσε  "αν όλες οι προσπάθειες για διάλογο εξαντληθούν, μια πολύ καλά καθοδηγούμενη δύναμη θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες".

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι αποθήκες πυρομαχικών στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, στην ανατολική Λιβύη, έπληξε σήμερα η πολεμική αεροπορία του Μουάμαρ Καντάφι.

Αεροπορική επιδρομή έγινε σε αποθήκη πυρομαχικών που βρίσκεται στην περιοχή Αντζαμπίγια, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτίως της Βεγγάζης. Από την επιδρομή καταστράφηκε μια δεξαμενή νερού αλλά όχι και η αποθήκη με τα πυρομαχικά και δεν υπάρχουν θύματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κουρίνα, πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν στο επίκεντρο ένοπλης επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων στην Λιβύη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί διαδηλωτές.

Όπως υπολογίζεται 10.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν στη συνοικία Τατζούρα, "όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στην αγορά Σουκ Τζούμα, τους ακολούθησαν ένοπλοι άνδρες από το τάγμα του Καντάφι, ντυμένοι με πολιτικά, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων νέων", αναφέρει το δημοσίευμα.

Συμπληρώνεται ότι οι ένοπλοι απομάκρυναν τις σορούς των νεκρών και τους τραυματίες, ενώ συνέλλαβαν όσους βρέθηκαν κοντά στα θύματα της επίθεσης.

Παράλληλα η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μουάμαρ Καντάφι απέλυσε σήμερα τον επικεφαλής των μυστικών του υπηρεσιών, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τις πιέσεις που ασκούνται εναντίον του καθεστώτος.

Η εφημερίδα "Quiryna", εδρεύει στη Βεγγάζη, το προπύργιο των εξεγερμένων κατά του Καντάφι και ισχυρίζεται ότι απολύθηκε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ Σενούσι και διορίστηκε στη θέση του ένα μέλος της ομάδας σωματοφυλάκων του Καντάφι, ο Μανσούρ αλ Κάζι.

Παράλληλα η αντιπολίτευση στη Λιβύη ετοιμάζεται να επαναλάβει από απόψε τις εξαγωγές πετρελαίου από τα ανατολικά της χώρας, την οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, με τον απόπλου ενός δεξαμενοπλοίου με προορισμό την Κίνα, δήλωσε υπεύθυνο στέλεχος της τοπικής επιτροπής της πόλης Τομπρούκ.

Το τελευταίο φορτίο πετρελαίου που εξάχθηκε από τα ανατολικά της Λιβύης χρονολογείται από τις 19 Φεβρουαρίου.

Οι αντίπαλοι του Μουάμαρ Καντάφι ανέλαβαν τον έλεγχο της λιβυκής εταιρείας Arabian Gulf Oil έπειτα από την παραίτηση του προέδρου της Αμπντουλουάνις Σάαντ, ο οποίος ήταν πιστός στο καθεστώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Εγκαταλείπουν τη Λιβύη μέσω Αλγερίας, Αιγύπτου και Τυνησίας

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Λιβύη μέσω της Αιγύπτου και της Τυνησίας, ενώ σχεδόν ακόμη χίλιοι άνθρωποι έχουν καταφύγει στον Νίγηρα.

Περισσότεροι από χίλιοι ξένοι εγκατέλειψαν τη Λιβύη μέσω του μεθοριακού περάσματος της Νεμπντέμπ στη νοτιοανατολική Αλγερία, δήλωσε σήμερα ο Αλγερινός υπουργός Εξωτερικών Μουράντ Μεντελσί.

Ο Μεντελσί δεν διευκρίνισε ωστόσο πότε άρχισε η διέλευση αυτή ξένων κυρίως Ασιατών, Αιγυπτίων και Τυνήσιων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη από τη χώρα του.

Χ. Κλίντον: Να αποχωρήσει τώρα ο Καντάφι

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι χρησιμοποιεί "μισθοφόρους και κακοποιά στοιχεία" για να καταπιέσει το λαό του, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αποχωρήσει αμέσως.

"Ο Καντάφι και το περιβάλλον του πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτές τις πράξεις που παραβιάζουν τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της Λιβύης και την αξιοπρέπεια", δήλωσε η Κλίντον μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, επισημαίνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι καθώς η διεθνής κοινότητα μελετά τα επόμενα βήματά της.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε επίσης ότι "δεν προβλέπεται" καμία στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη στην οποία να εμπλέκονται αμερικανικά πολεμικά πλοία, είπε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ενώ πρόσθεσε "πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανάγκη για βοήθεια στις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις. Ξέρουμε επίσης ότι πιθανότατα θα υπάρξουν, δυστυχώς, ανάγκες για τις αποστολές διάσωσης", πρόσθεσε.