Η σύζυγος και οι δύο κόρες του δημοφιλούς Χιλιανού συνθέτη και τραγουδιστή Βίκτορ Χάρα, αναζητούν τη δικαίωση για τη δολοφονία του στην Αμερική.

Ο Χάρα είχε βασανιστεί και δολοφονηθεί στη Χιλή μερικές ημέρες μετά το πραξικόπημα του 1973, και η οικογένειά του κατηγορεί πρώην αξιωματικό των ένοπλων δυνάμεων της λατινοαμερικάνικης χώρας, ο οποίος είναι σήμερα Αμερικανός πολίτης..

Η μηνυτήρια αναφορά, η οποία κατατέθηκε προχθές Τετάρτη στο δικαστήριο της Τζάκσονβιλ, στη Φλόριντα, εντάσσεται στις προσπάθειες της οικογένειας Χάρα να προσαχθεί ο απόστρατος υπολοχαγός του στρατού Πέδρο Μπαριέντος ενώπιον της δικαιοσύνης των ΗΠΑ, βάσει δύο νόμων οι οποίοι επιτρέπουν σε αμερικανικά δικαστήρια να εξετάζουν υποθέσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστω κι αν αυτές έχουν διαπραχθεί σε άλλη χώρα.

Εισαγγελείς στη Χιλή είχαν απαγγείλει πέρυσι κατηγορίες σε βάρος του Μπαριέντος κι άλλου ενός αξιωματικού για την δολοφονία του Χάρα κι ακόμη έξι προσώπων για συνέργεια. Τέσσερις στρατιωτικοί τέθηκαν υπό κράτηση για την υπόθεση.

Ο Χάρα ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες υποστηρικτές του αριστερού προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε οι οποίοι συνελήφθησαν από το στρατό όταν ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοτσέτ προχώρησε στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973. Ο θάνατός του αποτέλεσε σύμβολο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών του καθεστώτος Πινοτσέτ.

Ο Μπαριέντος, ο οποίος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όταν ο Πινοτσέτ εγκατέλειψε την εξουσία το 1990 και σήμερα ζει στη Φλόριντα, αρνείται ότι έπαιξε οποιονδήποτε ρόλο στη δολοφονία του Χάρα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής, πάντως, είχε εγκρίνει αίτημα έκδοσής του, το οποίο όμως δεν έχει σταλεί στις αρχές των ΗΠΑ.

Η μηνυτήρια αναφορά αναφέρει ότι ο Μπαριέντος βασάνισε κι εκτέλεσε τον Χάρα μέσα στο στάδιο του Σαντιάγο πριν από 40 χρόνια.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Χάρα βασανιζόταν για μέρες —μεταξύ άλλων του είχαν σπάσει τα χέρια με τη λαβή ενός πιστολιού— πριν εκτελεστεί. Το διάτρητο από σφαίρες πτώμα του βρέθηκε πεταμένο κοντά σε ένα νεκροταφείο τρεις ημέρες αργότερα.

Στη μήνυση αναφέρεται ότι ο Μπαριέντος διέταξε τους στρατιώτες του να βασανίσουν τον Χάρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στα υπόγεια αποδυτήρια του γηπέδου του Σαντιάγο που οι δυνάμεις του στρατού επέταξαν και χρησιμοποίησαν ως στρατόπεδο για τους πολιτικούς κρατούμενους.

Αφού ο Χάρα ξυλοκοπήθηκε βάναυσα ο Μπαριέντος άρχισε να παίζει πολλούς γύρους Ρώσικης ρουλέτας με το πιστόλι στραμμένο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του Χάρα, αναφέρεται στην μήνυση. «Ο Μπαριέντος έβαλε μια σφαίρα στον μύλο του πιστολιού του, γύρισε τον μύλο και τράβηξε την σκανδάλη, γνωρίζοντας ότι κάθε φορά που το έκανε θα μπορούσε να σκοτώσει». Ο Μπαριέντος κατόπιν πυροβόλησε τον Χάρα «στο πίσω μέρος του κεφαλιού εξ επαφής» προστίθεται στο κείμενο. Κατόπιν, διέταξε πέντε νεοσύλλεκτους που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του να πυροβολήσουν επανειλημμένα το πτώμα του Χάρα, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά.

Η μήνυση για την δολοφονία του Χάρα, ανάμεσα στα πιο γνωστά τραγούδια του οποίου είναι το El Derecho de Vivir en Paz («Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά») σημειώνεται καθώς στη Χιλή όλο και περισσότεροι πολιτικοί επανέρχονται στο θέμα του πραξικοπήματος, λίγες ημέρες πριν από την 40ή του επέτειο.

 

 

TAGS