«Δεν θέλουμε τα κυριλλικά ούτε τώρα, ούτε ποτέ, επειδή δεν είναι μία απλή γραφή, αλλά ή γραφή υπό την οποία διαπράχθηκαν εγκλήματα σε βάρος των Κροατών και των μη Σέρβων στον Πατριωτικό Πόλεμο» διεμήνυσαν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν, σήμερα, στο προάστιο Σότιν του Βούκοβαρ, στο μέρος όπου εντοπίστηκε ομαδικός τάφος θυμάτων του πολέμου.

Στο Βούκοβαρ της Κροατίας πραγματοποιούνται, για πέμπτη μέρα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την τοποθέτηση πινακίδων στη λατινική γραφή την οποία χρησιμοποιούν οι Κροάτες και στην κυριλλική γραφή, την οποία χρησιμοποιούν οι Σέρβοι που αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από διάφορους οικισμούς και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έως το Σότιν, στο σημείο όπου την άνοιξη έγινε η εκταφή των λειψάνων θυμάτων της επίθεσης που δέχθηκε στη διάρκεια του πολέμου το 1991 το συγκεκριμένο προάστιο του Βούκοβαρ.

Κρατώντας φωτογραφίες 33 κατοίκων του Σότιν που αγνοούνται από την περίοδο του πολέμου οι διαδηλωτές άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν για τα θύματα του πολέμου παρουσία ηγούμενου της Μονής Φραγκισκανών του Βούκοβαρ, Γκόρνταν Προπάνταλο ο οποίος ζήτησε από τους Σέρβους που κατοικούν στην περιοχή να μιλήσουν για τη μοίρα των αγνοούμενων Κροατών.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής για την υπεράσπιση του Βούκοβαρ που διοργανώνει τις διαδηλώσεις στη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να είναι υπομονετικοί επειδή, όπως τόνισαν, σίγουρα θα νικήσουν.

Επεσήμαναν ακόμη ότι θα συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έως ότου η κυβέρνηση παραιτηθεί από την προσπάθεια τοποθέτησης των δίγλωσσων πινακίδων και ανήγγειλαν ότι θα διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση στο Ζάγκρεμπ.