Δημοψήφισμα για την ευθανασία χιλιάδων αδέσποτων σκύλων προτίθεται να προκηρύξει ο δήμαρχος Βουκουρεστίου Σορίν Οπρέσκου, μετά το θάνατο τετράχρονου παιδιού, στο οποίο επιτέθηκαν αδέσποτα σκυλιά σε συνοικία της ρουμανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων, αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν και δάγκωσαν περίπου 1.100 ανθρώπους τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013.

Ο δήμαρχος Βουκουρεστίου γνωστοποίησε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου ή την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως οι κάτοικοι θα έχουν να απαντήσουν στο ερώτημα αν συμφωνούν με αυτό το ακραίο μέτρο.

«Κάνω αυτό που μου λένε οι πολίτες, γι' αυτό πρέπει να αναλάβω γρήγορη και σωστή δράση. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα με εξουσιοδοτήσει να ασκήσω πίεση στη Βουλή για να τροποποιήσει το νόμο για την προστασία των ζώων», ανέφερε ο κ. Οπρέσκου.

Είπε ακόμη ότι αρνείται να πιστέψει ότι οι νομοθέτες θα αγνοήσουν τη βούληση των πολιτών, παρόλο που το δημοψήφισμα έχει μόνο συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «είναι ένα πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και 10 χρόνια. Είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω ενότητας και αλληλεγγύης. Θα πρέπει να κάνουμε ακριβώς ό,τι πουν οι πολίτες».

Σημειώνεται πως και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου κάλεσε στην αρχή της εβδομάδας την κυβέρνηση να υιοθετήσει νόμο που θα επιτρέπει την ευθανασία των αδέσποτων σκύλων.