Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Το βαθύ χάσμα που χωρίζει τη διεθνή κοινότητα στο θέμα της Συρίας επιβεβαιώθηκε στη σύνοδο των G20 που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Πούτιν και Ομπάμα σε δηλώσεις τους, οι οποίες ήταν σε… ψυχροπολεμικό τόνο, επιβεβαίωσαν τη διαφωνία τους, με τον Ρώσο πρόεδρο να διαμηνύει ότι θα συνεχίσει την υποστήριξη στο καθεστώς Άσαντ, και τον αμερικανό ομολογό του να αφήνει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε δράση κατά της Συρίας δίχως την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό είναι μία προβοκάτσια ενορχηστρωμένη από τους αντάρτες για να προκαλέσουν επέμβαση των δυτικών στη Συρία» υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της G20 ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος της Ρωσίας διέψευσε ότι η σύνοδος χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα όσον αφορά την προωθούμενη επέμβαση στη Συρία, λέγοντας ότι «μόνο η Τουρκία, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία στήριξαν το αίτημα των ΗΠΑ για στρατιωτική εμπλοκή κατά τους καθεστώτος Άσαντ.

«Η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική και η Ιταλία είναι ανάμεσα στις χώρες του G20 που αντιτάχθηκαν ευθέως κατά τη στρατιωτικής επέμβασης» επεσήμανε με νόημα ο Πούτιν, απαντώντας ευθέως στον τούρκο πρωθυπουργό ο οποίος λίγο νωρίτερα υποστήριξε ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες, που πήραν μέρος στη σύνοδο αποδέχθηκαν την αναγκαιότητα μιας επιχείρησης εναντίον της Συρία.

Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι ηγέτες της G20 συζήτησαν όλο το βράδυ της Πέμπτης το ζήτημα της Συρίας, όπου μετά το δείπνο ακολούθησε συνάντηση του Πούτιν με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Η Ρωσία» υποστήριξε ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, «θα βοηθήσει τη Συρία σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης».

«Θα βοηθήσουμε τη Συρία, και ήδη τη βοηθούμε. Στέλνουμε οπλισμό, συνεργαζόμαστε σε οικονομικούς τομείς, και ελπίζουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, για να στηρίξουμε τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.

Επεσήμανε εξάλλου ότι συναντήθηκε με τον αμερικανό ομολογό του στα περιθώρια της συνόδου και συνομιλήσαν για περίπου μισή ώρα «σε φιλική ατμόσφαιρα» και προσέθεσε ότι «καθένας επέμεινε στις θέσεις του».

Όπως είπε μια στρατιωτική επέμβαση στη Μέση Ανατολή θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία και θα ανακόψει την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ομπάμα δεν ζήτησε την έκδοση του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.

Η έκδοση θα ήταν αδύνατη διότι ο Σνόουντεν «δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα στο έδαφός μας», επεσήμανε ο Πούτιν.

«Επέμβαση και δίχως την έγκριση του ΟΗΕ», λέει ο Ομπάμα

«Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας (..) Τι σημαίνει αν δεν δράσουμε; Ο κόσμος δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής για την κρίση στη Συρία» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την πλευρά του. Όπως ανέφερε κατά τη σύνοδο του G20 οι ηγέτες συμπέραναν ομόφωνα ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Σύρια και ότι η πλειονότητα θεωρεί ότι έγινε χρήση χημικών όπλων απο τον Άσαντ

Πάντως, ο Ομπάμα υποστήριξε ότι οι ηγέτες του G20 εμφανίστηκαν διχασμένοι όσον αφορά για το εάν θα πρέπει να προχωρήσουν στη χρήση στρατιωτικής βίας κατά του καθεστώτος της Δαμασκού δίχως την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Εάν θέλουμε σοβαρά να τιμωρήσουμε το καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών, τότε είναι απαραίτητη η απάντηση της διεθνούς κοινότητας, η οποία δεν θα έρθει μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, και προσέθεσε ότι το Όργανο έχει «παραλύσει», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της στάσης της Ρωσίας.

«Πάνω από 1.000 παιδιά πέθαναν από χημικά. Αυτό δεν κατασκευάστηκε από κάποιον. Δε το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να κάνουμε επέμβαση. Με εξέλεξαν για να τελειώσουμε τους πόλεμους. Υπάρχουν, όμως, στιγμές που πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και αυτή είναι μία από αυτές τις στιγμές», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Ομπάμα υποστήριξε ότι «σχετικά με τη Συρία του είπα ότι δεν περιμένω να συμφωνούμε, αλλά είναι πιθανό ότι μετά την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ ο Πούτιν να πάψει να διατηρεί την ίδια θέση. Είπαμε όμως ότι συμφωνούμε ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω πολιτικού δρόμου και για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε μαζί Ρωσία και ΗΠΑ. Το θέμα της χρήσης χημικών σε παιδιά αρκεί για να ενεργήσουμε». 

Παράλληλα αποκάλυψε ότι την ερχόμενη Τρίτη, μία ημέρα μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο, θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Στο πλευρό του Ομπάμα ο Ολάντ

Σε δηλώσεις όσον αφορά το συριακό ζήτημα προχώρησε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σημειωτέον ήταν από τους πρώτους που τάχθηκε υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό.

Όπως σημείωσε ο Ολάντ, η Γαλλία θα αναμείνει τα αποτελέσματα της αυτοψίας των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Δαμασκό, αλλά και την ψηφοφορία του αμερικανικού κογκρέσου, πρωτού πριν αποφασίσει για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Πάντως, τόνισε ότι για την ανάληψη δράσης είναι απαραίτητη μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία συμμαχία, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα υπάρχει ο κίνδυνος για μια νέα τέτοια δράση.