Η Κροατία στηρίζει σθεναρά τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, υπογράμμισε σήμερα ο Κροάτης πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς, ο οποίος επισκέπτεται - για πρώτη φορά επίσημα - το Κόσοβο.

«Θεωρούμε ότι η πρόοδος είναι πολύ σημαντική και γι' αυτό αποδίδουμε τα εύσημα και στις δύο χώρες. Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να εξομαλύνουν πλήρως τις σχέσεις, σίγουρα είναι ο σωστός δρόμος προς την Ευρώπη και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν σε πνεύμα φιλίας, συνεργασίας και ευρωπαϊκού οράματος εμπιστοσύνης» υπογράμμισε ο κ. Γιοσίποβιτς. 

Ο πρόεδρος της Κροατίας συνεχάρη την πρόεδρο του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις συνομιλίες με τη Σερβία και εξέφρασε την ελπίδα ότι "οι σχέσεις αυτές σύντομα θα είναι όπως οι σχέσεις οποιονδήποτε άλλων χωρών". 

Ο κ. Γιοσίποβιτς και η κ. Γιαχγιάγκα, στη διάρκεια της συνάντησης, συμφώνησαν ότι οι μειονότητες είναι σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ Κοσόβου και Κροατίας και εξέφρασαν την επιθυμία, οι οικονομικές σχέσεις να εντατικοποιηθούν. 

«Η αλβανική μειονότητα στην Κροατία και η κροατική στο Κόσοβο είναι σημαντικός σύνδεσμος. Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν προβλήματα, πολλοί άνθρωποι εκδιώχθηκαν, αλλά χαίρομαι επειδή η κροατική κοινότητα εδώ, στο Κόσοβο έχει νέα δυνατότητα να εδραιωθεί και πολλά μέλη της επιθυμούν να επιστρέψουν στο Κόσοβο» ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς. 

Ο πρόεδρος της Κροατίας εκτίμησε ότι οι Αλβανοί από το Κόσοβο συνεισέφεραν σημαντικά σε πολλούς τομείς της Κροατίας, "από την περίοδο που οικοδόμησαν την ανεξαρτησία τους, έως σήμερα που συμμετέχουν ως εξέχοντες πολίτες της Κροατίας σε όλους τις πτυχές του δημόσιου βίου". 

Η πρόεδρος του Κοσόβου ανήγγειλε ότι οι Κροάτες του Κοσόβου πρέπει να γίνουν κοινότητα αναγνωρισμένη από το Σύνταγμα με εγγυημένη την εκπροσώπησή τους στη Βουλή. 

Ο πρόεδρος της Κροατίας, με την επίσκεψή του στο Κόσοβο, ολοκληρώνει τετραήμερη περιοδεία στα Βαλκάνια, με σταθμούς το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ.