Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Κάθριν Άστον χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις προετοιμασίες για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο.

"Η ύπατη εκπρόσωπος χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα όσον αφορά τις προετοιμασίες για τις δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου και κυρίως την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για την εγγραφή σε όλο το Κόσοβο μεγάλου αριθμού κομμάτων και οργανώσεων" αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της κ. Άστον

"Πρόκειται για θετικά βήματα προς τη διασφάλιση έντιμων εκλογών, στις οποίες θα συμμετάσχουν όλες οι κοινότητες στο Κόσοβο" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κ. Άστον επεσήμανε ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου αποτελούν ορόσημο για το μέλλον του Κοσόβου και την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας και κάλεσε όλα τα κόμματα να επιδείξουν καλή βούληση και να συνεχίσουν να εργάζονται για την προετοιμασία των εκλογών.

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, την προσεχή Κυριακή. Στο επίκεντρο του νέου γύρου συνομιλιών των δύο πλευρών, εκτός από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, θα βρεθούν τα προβλήματα που συνδέονται με τις τηλεπικοινωνίες και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.