Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Ιταλίας, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα του ινστιτούτου SWG, η οποία παρουσιάστηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre.

Ο 38χρονος Ρέντσι συγκεντρώνει ποσοστό 50% στον «δείκτη εμπιστοσύνης». Σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας, σημείωσε άνοδο 3%.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο ακολουθεί, συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις ενός 43% του στατιστικού δείγματος, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, βρίσκεται στην τρίτη θέση αυτής της κατάταξης, με 40%.

Ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απώλεσε 4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και το ποσοστό του έπεσε στο 23%.
Ο Μπέπε Γκρίλο, ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη ενός 21% των ιταλών.

Ο Ρέντσι έθεσε πρόσφατα υποψηφιότητα για την θέση του γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, το συνέδριο του οποίου αναμένεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο, κι η επικράτησή του θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιη.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας αναμένεται να διεκδικήσει και το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστερής παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.