Συνέχισε την τακτική της κεντροδεξιάς να αφήνει ανοικτό το εάν και κατά πόσον προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον κεντροαριστερό Ενρίκο Λέτα, ο γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο.

«Ο πρόεδρος (της Ιταλίας, Τζόρτζο) Ναπολιτάνο δικαίως εμπιστεύεται τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είναι ο πολιτικός ηγέτης που εδώ και δυο χρόνια στηρίζει κυβερνήσεις των οποίων δεν ηγείται ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιο άλλο στέλεχος του Λαού της Ελευθερίας», είπε ο Αλφάνο.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Λέτα, ο Αλφάνο πρόσθεσε «η σύστασή της στηρίχθηκε από τον Μπερλουσκόνι, ενώ η κεντροαριστερά συνέχιζε να χάνει χρόνο, προσπαθώντας να πείσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) για να συνάψει μια απίθανη κυβερνητική συμμαχία».

Οι δηλώσεις του Αλφάνο δείχνουν, σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές, ότι το PdL δεν έχει αποφασίσει ακόμη οριστικά αν πρόκειται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση.

Στελέχη της κεντροδεξιάς ελπίζουν ακόμη ότι πρόκειται να απονεμηθεί χάρη στον Μπερλουσκόνι από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο, ή να μετατραπεί η ποινή φυλάκισης ενός έτους που του έχει επιβληθεί σε χρηματικό πρόστιμο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τη στάση του προέδρου, ούτε το αφήνει ανοικτό οποιαδήποτε πηγή της ιταλικής προεδρίας.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής της γερουσίας που καλείται να εκφραστεί σχετικά με την αποπομπή του μεγιστάνα του Τύπου και πολιτικού από το σώμα αναμένεται να γίνει την Δευτέρα, 9η Σεπτεμβρίου.

Κατά πληροφορίες ο εισηγητής ο οποίος έχει ετοιμάσει αναλυτική έκθεση για την υπόθεση, ο κεντροδεξιός γερουσιαστής Αντρέα Αουτζέλο, πρόκειται να ζητήσει να εκφραστεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, σχετικά με το εάν ο νόμος που προβλέπει την έκπτωση του Μπερλουσκόνι από τα καθήκοντά του.

Όμως, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία και το M5S συνεχίζουν να θεωρούν, τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή, ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοσθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και τοποθετούν την αποπομπή του Μπερλουσκόνι από την γερουσία σε ένα χρονικό ορίζοντα που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις εβδομάδες.