O χρόνος μετρά αντίστροφα για την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μετά το αγεφύρωτο χάσμα που προέκυψε στη Σύνοδο των G20 μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις επιλογές για το χτύπημα στη Συρία, ενώ σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Πεντάγωνο να αυξήσει τους στόχους που θα πληγούν στο συριακό έδαφος. 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, oι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από τον Λευκό Οίκο, το βάρος μίας αμερικανικής επίθεσης στη Συρία θα πέσει κυρίως στους πυραύλους «Τόμαχοκ» που θα προέλθουν από τα 4 πολεμικά πλοία τύπου Arleigh Burke που βρίσκονται στις συριακές ακτές. Κάθε πλοίο φέρει σχεδόν 40 πυραύλους «Τόμαχοκ» που μπορούν να εκτοξευθούν από μεγάλη απόσταση και να πλήξουν με ακρίβεια στόχους. 

Αρχικά το Πεντάγωνο προγραμμάτιζε η επίθεση να στηριχθεί αποκλειστικά στους πυραύλους αλλά για πρώτη φορά η αμερικανική κυβέρνηση μιλά στο παρασκήνιο για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά και γαλλικά αεροσκάφη.

Τα βομβαρδιστικά θα κουβαλούν περισσότερα πυρομαχικά και θα δίνουν την δυνατότητα στον αμερικανικό στρατό να εξαπολύσει περισσότερες αεροπορικές επιθέσεις στην περίπτωση που δεν καταστραφούν από την αρχή οι επιλεγμένοι στόχοι. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι επιλογές που εξετάζει το Πεντάγωνο είναι τα βομβαρδιστικά Β-52 που φέρουν πυραύλους κρουζ, τα Β-1s που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αέρος – εδάφους και βρίσκονται στο Κατάρ και τα Β-2 που βρίσκονται στο Μισούρι και είναι εξοπλισμένα με βόμβες που πλοηγούνται μέσω δορυφόρου. 

Από την πλευρά της Μόσχας, προειδοποιεί ότι μία επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική καταστροφή εάν χτυπηθεί «κατά λάθος ή εξαιτίας σχεδιασμού» ο πυρηνικός αντιδραστήρας που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό. 

Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τον πολεμικό στόλο της στη Μεσόγειο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε χθες ανοιχτά ότι η Μόσχα θα βοηθήσει τη Δαμασκό σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση. Χθες έγινε γνωστό ότι ακόμη ένα πλοίο, το πολεμικό «Smetlivy» από τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάμασα θα φύγει από το λιμάνι της Σεβαστούπολης στο διάστημα 12 με 14 Σεπτεμβρίου.

Aναμένεται η κρίσιμη απόφαση του Κογκρέσου

Την Τρίτη, ο Ομπάμα θα απευθυνθεί διάγγελμα στον αμερικανικό λαό για το θέμα της Συρίας, ενόψει της ψηφοφορίας στο λόφο του Καπιτωλίου που θα κριθεί από τους αναποφάσιστους, οι οποίοι και φθάνουν σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το ένα τρίτο των μελών του Κογκρέσου.

Οι αντίθετες φωνές σε αμερικανική επέμβαση ήταν πολύ περισσότερες από τις θετικές στην Αγία Πετρούπολη, και παρόλο που Βρετανία, Καναδάς και Τουρκία υποστηρίζουν ανοιχτά τη δράση, μόνο η Γαλλία δεσμεύτηκε για στρατιωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο επιχείρησης -και αυτό αφού αποφανθεί το αμερικανικό Κογκρέσο και δοθεί το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Ο ίδιος ο Ομπάμα δεν έδωσε στίγμα των προθέσεών του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της G20, η οποία «κύλησε» σε κλίμα διαίρεσης για το Συριακό. 

Σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε λίγο αργότερα πως ο Ομπάμα δεν σκοπεύει να αναλάβει δράση εναντίον της Συρίας χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. 

«Μονόδρομος μια περιορισμένη στρατιωτική δράση στη Συρία»

Μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση στη Συρία είναι η μόνη πορεία δράσης στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, δήλωσε η Σαμάνθα Πάουερ κατά την πρώτη της ομιλία ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Κάποιοι ρώτησαν γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μη στρατιωτικά μέσα για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Η απάντησή μου σε αυτό το ερώτημα είναι ότι έχουμε εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές», ανέφερε.

Η κ. Πάουερ έκανε τις δηλώσεις αυτές τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει μια στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων, η οποία έλαβε χώρα στις 21 Αυγούστου.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ «μόλις και μετά βίας μείωσε το τεράστιο οπλοστάσιό του» και ότι «η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να αποτρέψει την προθυμία του να το χρησιμοποιήσει ξανά».

Χαρακτήρισε δε τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα ως «θηριωδία» και «δολοφονική συμπεριφορά».