current views are: 1

7 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση08:12

Η Συρία στις συνομιλίες Κέρι με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι με κύριο θέμα τη Συρία.

Δημοσίευση 08:12’
αρθρο-newpost

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι με κύριο θέμα τη Συρία.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι με κύριο θέμα της συζήτησής τους την πιθανότητα μίας στρατιωτικής επέμβασης, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, έπειτα από την πιθανολογούμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Τέσσερα μέλη της ΕΕ—η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία κι η Ιταλία—ήσαν μεταξύ των 10 χωρών που εξέφρασαν χθες την υποστήριξή τους στις ΗΠΑ, αξιώνοντας μία «στιβαρή διεθνή απάντηση—κατά τη σύνοδο της Ομάδος G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Απούσα όμως από τον κατάλογο των ισχυρών χωρών είναι η Γερμανία, η οποία έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε όποια στρατιωτική δράση ενάντια στη Συρία, καθώς η διεξαγωγή των γερμανικών βουλευτικών εκλογών σε δύο εβδομάδες καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.

Μετά τη σύνοδο στο Βίλνιους, ο Κέρι θα μεταβεί στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

Παράλληλα, το πρόγραμμα επαφών του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας περιλαμβάνει επίσης συνομιλίες για το πρόγραμμα Ανατολικής Συνεργασίας της ΕΕ—που αποβλέπει στην προσέγγιση με έξι πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες—και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, που αποτελούσε τον αρχικό σκοπό της παρουσίας του Κέρι στις συνομιλίες στο Βίλνιους.


σχετικα αρθρα