Περίπου 150 κατοικίες καταστράφηκαν στην πρωτεύουσα Λα Πας, χωρίς να υπάρξουν όμως θύματα, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τις κατολισθήσεις εδαφών, ένεκα των ραγδαίων βροχοπτώσεων που έχουν κοστίσει τη ζωή 20 ανθρώπων το τελευταίο δίμηνο στη Βολιβία, ανακοίνωσαν οι αρχές, οι οποίες εκκένωσαν τις απειλούμενες ζώνες.

«Έχουμε εκτιμήσεις για 150 γκρεμισμένα κτήρια και ίσως περισσότερα εξαιτίας κατολίσθησης, οι οικογένειες απώλεσαν τα πάντα», τόνισε στον Τύπο ο υπουργός Αμύνης Ρούμπεν Σααβέδρα, επικεφαλής της Πολιτικής Άμυνας, χαρακτηρίζοντας συνάμα την κατάσταση ως «δραματική».

Σύμφωνα με την δημαρχία της Λα Πας «συνολικά 400 με 500 σπίτια επλήγησαν από τις κατολισθήσεις, ή τις εγκατακρημνίσεις, «κινητικότητα που επιμένει και συνεχίζεται», όπως τόνισε ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου Έντουϊν Ερέρα.

Τα πληγέντα κτήρια, άλλα πιο συμπαγούς κατασκευής, άλλα προσωρινά, βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές της πρωτεύουσας, η οποία έχει εγερθεί στο βάθος μίας στενής κοιλάδας. Οκτώ προάστια επλήγησαν, σε μία περιαστική ζώνη εννέα εκταρίων, όπου η οικοδόμηση είναι ελεγχόμενη κατά το μάλλον, ή ήττον. Σύμφωνα με τη δημαρχία 100.000 κάτοικοι, από το 1,5 εκατ. των δημοτών της, δεν έχουν πόσιμο νερό στον τομέα αυτό, ενώ και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Η κινητικότητα του εδάφους έχει προκληθεί από την αστάθεια του υπεδάφους, το οποίο έχει κορεσθεί από τα νερά των πέραν του κανονικού υετού. Από το Σάββατο έχει σημάνει συναγερμός και έχουν εκκενωθεί αρκετές κατοικίες.

Έξι από τις εννέα επαρχίες της Βολιβίας πλήττονται επί δίμηνο από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, που αποδίδονται στο κλιματικό φαινόμενο Λα Νίνια, και έχουν προκαλέσει πλημμύρες, κατολισθήσεις και διακοπή των οδικών συγκοινωνιών.