Δώδεκα βουλευτές του κινήματος «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλλο βρίσκονται από χθες το βράδυ στην στέγη της ιταλικής βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά συνταγματικών αλλαγών που θεωρείται ότι μπορούν να διαστρεβλώσουν το πνεύμα και τις βασικές αρχές του ιταλικού συντάγματος.

Οι δώδεκα βουλευτές πήραν μαζί τους κουβέρτες και τρόφιμα και δεν έκαναν γνωστό μέχρι πότε προτίθενται να συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους. «Πρόκειται για ένα θέαμα πέντε αστέρων», σχολίασε, μέσω διαδικτύου, ο ιδρυτής και επικεφαλής του κινήματος, Μπέπε Γκρίλλο.

Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι «υπάρχουν δυνατότητες για άσκηση εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, χωρίς τέτοιου είδους θεαματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Παράλληλα, ο Μπέπε Γκρίλλο, με νέα παρέμβασή του στο ιστολόγιό του, τονίζει ότι « ο κώδικας συμπεριφοράς που υπέγραψαν όλοι οι υποψήφιοι των Πέντε Αστέρων πριν από τις εκλογές, απόλυτα οικειοθελώς, αποκλείει την δυνατότητα σύναψης συμμαχιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Η παρέμβαση του Γκρίλλο συνδέεται με τις πληροφορίες που προβάλλονται από τον ιταλικό τύπο, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον δέκα βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος «Πέντε Αστέρων» φέρονται διατεθειμένοι να συνεργασθούν με την κεντροαριστερά - σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης Λέττα- με αποκλειστικό στόχο την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου.