Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες φαίνεται να παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε επίθεση με χημικά τον Αύγουστο, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. 

Σε δηλώσεις της κατά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους, ανέφερε πως οι 28 θέλουν «μια σαφή και ισχυρή απάντηση» προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη χρήση χημικών στο μέλλον στη Συρία

Κατά την έναρξη της συνόδου, πολλοί υπουργοί υποστήριξαν ότι πριν αποφανθούν για το θέμα θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Οι υπουργοί χαιρέτισαν τη χθεσινοβραδινή δήλωση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Γαλλία θα περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ πριν την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουμε αντιμετωπίζοντας τη συριακή κρίση μέσα από τη διαδικασία του ΟΗΕ» σημείωσε η Άστον.

Την ανάγκη να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση για τη Συρία είχε υπογραμμίσει στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είχε επισημάνει ακόμη ότι χρειάζεται να προετοιμαστεί όσο γίνεται καλύτερα όχι  μόνο η Γενεύη ΙΙ ως διαδικασία, αλλά το ουσιαστικό περιεχόμενο μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης πολιτικής λύσης, χωρίς αποκλεισμούς, που θα βγάλει τη Συρία από το δράμα του εμφυλίου πολέμου, χωρίς να ενισχυθούν οι εκφραστές ακραίων και φονταμενταλιστικών απόψεων.

Αναφερόμενος στη μεσολαβητική προσπάθεια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή που βασίζεται στην λεπτομερή επεξεργασία όλων των παραμέτρων, σημείωσε πως μια παρόμοια επεξεργασία πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα και για τη Συρία με στόχο τη σταθεροποίηση όχι μόνο στη Συρία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Την ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ καλωσόρισε ο αμερικακανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών.