Οι ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι άφησαν ελεύθερη σήμερα μια αφγανή βουλευτή την οποία είχαν απαγάγει στις αρχές Αυγούστου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση έξι προσώπων τα οποία κρατούνταν, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, από την αφγανική κυβέρνηση λόγω της συγγένειάς τους με στελέχη των ανταρτών.

Η απελευθέρωση της Φαρίμπα Αχμάντι Κακάρ επιβεβαιώθηκε από αφγανούς αξιωματούχους.

Η βουλευτής Φαρίμπα Αχμάντι Κακάρ είχε απαχθεί στις 13 Αυγούστου από σημείο ελέγχου ενώ ταξίδευε οδικώς στην ανατολική επαρχία Γάζνι, στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Καμπούλ με την Κανταχάρ, την μεγάλη πόλη του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν.

"Το Ισλαμικό Εμιράτο (η ονομασία που χρησιμοποιούν οι Ταλιμπάν από τότε που είχαν την εξουσία της Καμπούλ, 1996-2001) την παρέδωσε στους συγγενείς της στην επαρχία Γάζνι στο τέλος της ανταλλαγής της με τέσσερις γυναίκες και δύο παιδιά που απελευθερώθηκαν από την αφγανική κυβέρνηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Οι απαγωγές, οι επιθέσεις αυτοκτονίας και οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είναι οι συνήθεις πρακτικές των ταλιμπάν, οι οποίοι πολεμούν μετά την πτώση του καθεστώτος τους το 2001 την αφγανική κυβέρνηση και τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό.

Η βουλευτής είναι η δεύτερη γυναίκα που δέχτηκε επίθεση μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα και η απαγωγή της είχε προκαλέσει ανησυχίες για το νέο κύμα των συχνά φονικών επιθέσεων εναντίον γυναικών που εργάζονται σε κρατικούς οργανισμούς.

Πολλές γυναίκες στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ή της τοπικής κυβέρνησης έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν, κυρίως στις επαρχίες όπου είναι έντονη η παρουσία των ανταρτών.