Κορυφώνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στο συριακό ζήτημα. 

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, εκτίμησε ότι οι χώρες που είναι υπέρ της επέμβασης «κινούνται σε διψήφιο αριθμό». 

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκινήσει τη δική του «σταυροφορία» να πείσει το Κογκρέσο με διάγγελμα, αλλά και συνεντεύξεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος θα παραχωρήσει συνεντεύξεις τη Δευτέρα σε έξι παρουσιαστές τηλεοπτικών δικτύων, οι οποίες θα προβληθούν στη βραδινή ειδησεογραφική ζώνη των σταθμών. Παράλληλα, την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, παρόντος του Τζον Κέρι, οι επικεφαλής διπλωματίας της Ένωσης κάλεσαν την Ουάσινγκτον να περιμένει την έκθεση της αποστολής πραγματογνωμοσύνης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέρριψαν την ευθύνη στο καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό αναφέροντας πως υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών.
 

Στον Άσαντ επιρρίπτει η ΕΕ την ευθύνη για τα χημικά όπλα

Πάντως, ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γάλλο ομόλογό του, τόνισε ότι «δεν είναι η ώρα να παραμείνουμε σιωπηλοί» μπροστά στα όσα συμβαίνουν στη Συρία.

«Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια στιγμή που θυμίζει Μόναχο» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στην πολιτική του «appeasment» στην οποία κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 1930, αποτυγχάνοντας να σταματήσουν την επέλαση του Χίτλερ. 

Ο Κέρι συνεχίζει τον διπλωματικό του μαραθώνιο στην Ευρώπη με επαφές στο Λονδίνο.