Ο πρώην υποψήφιος για την αιγυπτιακή προεδρία Αμρ Μούσα εξελέγη σήμερα πρόεδρος της "Επιτροπής των 50", η οποία άρχισε τις εργασίες για την αναθρώρηση του Συντάγματος, την ισχύ του οποίου ανέστειλε ο στρατός μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Κατά την εναρκτήρια σύνοδο της "Επιτροπής των 50", ο Μούσα, πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, εξελέγη πρόεδρός της καθώς προηγήθηκε σε ψήφους του Σάμεχ Ασούρ, προέδρου του συνδικάτου των δικηγόρων και προέδρου του Αραβικού Νασερικού Κόμματος.

Ο Μούσα, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών επί Μουμπάρακ, συγκέντρωσε 30 ψήφους έναντι 16 του αντιπάλου του.

Η "Επιτροπή των 50", η οποία αποτελείται από 50 προσωπικότητες κυρίως από φιλελεύθερα και αριστερά κόμματα, αναμένεται να εκλέξει τους δυο αναπληρωματικούς προέδρους και να συγκροτήσει πολλές επιτροπές.

Μόνον ένας αντιπρόσωπος των ισλαμιστών ήταν παρών, ο διανοούμενος Κάμελ αλ-Χελμπάουι, πρώην ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο Μπάσεμ αλ-Ζάρκα, αντιπρόεδρος του σαλαφιστικού κόμματος Αλ-Νουρ, μοναδικής ισλαμικής δύναμης που συνδέεται με την ανατροπή του Μόρσι, ήταν απών.

Η επιτροπή έχει 60 ημέρες για να υποβάλει το τελικό κείμενο του Συντάγματος στον προσωρινό πρόεδρο, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για ν' ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος.