Αίγυπτος: Εξελέγη ο πρόεδρος της «Επιτροπής των 50»

Αίγυπτος: Εξελέγη ο πρόεδρος της «Επιτροπής των 50»

Ο πρώην υποψήφιος για την αιγυπτιακή προεδρία Αμρ Μούσα εξελέγη σήμερα πρόεδρος της "Επιτροπής των 50", η οποία άρχισε τις εργασίες για την αναθρώρηση του Συντάγματος, την ισχύ του οποίου ανέστειλε ο στρατός μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Κατά την εναρκτήρια σύνοδο της "Επιτροπής των 50", ο Μούσα, πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, εξελέγη πρόεδρός της καθώς προηγήθηκε σε ψήφους του Σάμεχ Ασούρ, προέδρου του συνδικάτου των δικηγόρων και προέδρου του Αραβικού Νασερικού Κόμματος.

Ο Μούσα, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών επί Μουμπάρακ, συγκέντρωσε 30 ψήφους έναντι 16 του αντιπάλου του.

Η "Επιτροπή των 50", η οποία αποτελείται από 50 προσωπικότητες κυρίως από φιλελεύθερα και αριστερά κόμματα, αναμένεται να εκλέξει τους δυο αναπληρωματικούς προέδρους και να συγκροτήσει πολλές επιτροπές.

Μόνον ένας αντιπρόσωπος των ισλαμιστών ήταν παρών, ο διανοούμενος Κάμελ αλ-Χελμπάουι, πρώην ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο Μπάσεμ αλ-Ζάρκα, αντιπρόεδρος του σαλαφιστικού κόμματος Αλ-Νουρ, μοναδικής ισλαμικής δύναμης που συνδέεται με την ανατροπή του Μόρσι, ήταν απών.

Η επιτροπή έχει 60 ημέρες για να υποβάλει το τελικό κείμενο του Συντάγματος στον προσωρινό πρόεδρο, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για ν' ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο