Εκατοντάδες Χριστιανοί που ζουν στη Συρία συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Δαμασκό προκειμένου να προσευχηθούν για ειρήνη στην περιοχή και να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ, με αφορμή το κάλεσμα του Πάπα Φραγκίσκου για μια ημέρα προσευχής και νηστείας.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που τελέστηκε σε Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό ναό στην πρωτεύουσα της χώρας και διήρκησε έξι ώρες, ο συριακής καταγωγής Πατριάρχης Γρηγόριος III Λάχαμ έκανε έκκληση στους Χριστιανούς να παραμείνουν στη Συρία παρά το ενδεχόμενο του πολέμου.

«Σας ικετεύω να παραμείνετε εδώ. Εμείς θα παραμείνουμε. Εάν φύγετε, θα φύγουμε και εμείς. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να σταματήσετε να προσεγγίζετε τους ιερείς μας ζητώντας βίζα. Οι νέοι άνδρες και γυναίκες πρέπει να παραμείνουν εδώ. Αν φύγετε ποιος θα απομείνει; Μόνο οι αδελφοί μας Μουσουλμάνοι», είπε. «Πρέπει να μείνουμε εδώ. Και έτσι θα χτίσουμε ξανά μια νέα Συρία. Αυτή τη στιγμή πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, όσο ποτέ άλλοτε», πρόσθεσε ο Πατριάρχης.

Νωρίτερα, κατά την αγρυπνία στην οποία τελείται προσευχή για τη Συρία, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε όλες τις πλευρές να «εργαστούν υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης και να θέσουν τέρμα στον πόλεμο, ο οποίος πάντα είναι μια ήττα της ανθρωπότητας».

«Ο πόλεμος είναι πάντα μια αποτυχία της ανθρωπότητας», τόνισε ο Ποντίφικας ενώπιον των 70.000 πιστών που είχαν συγκεντρωθεί από όλο τον κόσμο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και ζήτησε να «ακολουθηθεί άλλος δρόμος, διαφορετικός από αυτόν του πολέμου».