current views are: 1

9 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση04:10

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επέμβαση των Δυτικών στη Συρία

Στην τελική ευθεία έχει μπει η πολυσυζητημένη επέμβαση της Δύσης στη Συρία, αφού φαίνεται πως είναι θέμα ημερών (αν όχι ωρών). 

Δημοσίευση 04:10’
αρθρο-newpost

Στην τελική ευθεία έχει μπει η πολυσυζητημένη επέμβαση της Δύσης στη Συρία, αφού φαίνεται πως είναι θέμα ημερών (αν όχι ωρών). 

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Στην τελική ευθεία έχει μπει η πολυσυζητημένη επέμβαση της Δύσης στη Συρία, αφού φαίνεται πως είναι θέμα ημερών (αν όχι ωρών).

Ο Λευκός Οίκος φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε πλήγματα κατά του καθεστώτος Άσαντ, αδιαφορώντας για την απόφαση που θα πάρει το Κογκρέσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και για την αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ.

Η επίθεση θα γίνει

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, αυξάνοντας παράλληλα την λίστα των στόχων, ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times, με τις προετοιμασίες να φαίνεται πως έχουν «φουντώσει».

Τα σχέδια δείχνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, την ολοένα αυξανόμενη σκέψη του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου, ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μια «ενισχυμένη επίθεση» για να προκαλέσουν έστω ελάχιστη ζημιά στις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ. 

Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ παραδέχτηκε, μιλώντας στο CNN, ότι οι κίνδυνοι μιας αμερικανικής αεροπορικής επιχείρησης στη Συρία «είναι πολλαπλοί» επισημαίνοντας πως «ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο». Ο ίδιος τόνισε πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ακριβείς στον στόχο μας και με περιορισμένη εμπλοκή. Δεν είναι Ιράκ, ούτε Αφγανιστάν, ούτε Λιβύη». Άρα η απόφαση για την επίθεση έχει ληφθεί προ πολλού, όχι όμως και η τελική έκταση και μορφή της.

Στο περιθώριο ΟΗΕ, Κογκρέσο και κοινή γνώμη

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμα της Τρίτης θα προσπαθήσει να εξηγήσει για ακόμα μία φορά να πείσει την Υφήλιο για τον βαθιά… ουμανιστικό χαρακτήρα της επίθεσης στη Συρία. Ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να περιμένει την έκθεση των ερευνητών του ΟΗΕ, ενώ φυσικά πιθανή απόρριψη της επέμβασης από το Κογκρέσο δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψην επί του επί του πρακτέου. Η Ουάσινγκτον, φυσικά, απέρριψε αυτομάτως τη γαλλική σύσταση για να περάσει ξανά το ζήτημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας τους ΟΗΕ. Ο Φρανσουά Ολάντ δεν κάνει δεύτερες σκέψεις για την εμπλοκή της χώρας του σε επέμβαση, απλώς δέχεται παρόμοια «πυρά» με αυτά του αμερικανού ομολόγου του.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ουάσινγκτον-Δαμασκού για το εάν ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιτέθηκε με χημικά σε πολίτες της χώρας την 21η Αυγούστου. «Δεν υπάρχει απόδειξη ότι έκανα χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού μου» δήλωσε ο σύρος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, από το Λονδίνο, απέρριψε λίγο αργότερα τους ισχυρισμούς του Άσαντ λέγοντας ότι «η απόδειξη μιλά από μόνη της». Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ολοκληρώσει σήμερα την περιοδεία του στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση στην ούτως ή άλλως ανορθολογική απόφαση των ΗΠΑ.

Η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ απορρίπτει την επέμβαση, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos το 56% των πολιτών την απορρίπτει, έναντι μόλις του 19% που συμφωνεί με την προοπτική της. Το CNN, πάντως, δημοσιοποίησε το Σαββατοκύριακο νέο βίντεο-ντοκουμέντο από σύρους πολίτες και παιδιά, χτυπημένους από χημικά την 21η Αυγούστου. 

Το «μασάζ» της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα της επέμβασης συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε τα θανατηφόρα όπλα, δεν υπάρχουν.

Τα «γεράκια» του πολέμου έχουν ήδη νικήσει, όμως το αποτέλεσμα της αμερικανικής κίνησης είναι αβέβαιο.

«Ήρεμος» και έτοιμος για ενδεχόμενη επίθεση ο Άσαντ

Έπειτα από τo ψυχροπολεμικό κλίμα στη G20 και την είδηση που εξαπλώθηκε «per terram per mare» ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι… διαφώνησαν ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη έπειτα από δύο χρόνια σε αμερικανικό δίκτυο. 

Σε συνέντευξή του στο βετεράνο δημοσιογράφο του CBS, Τσάρλι Ρόουζ, την Κυριακή, ο Άσαντ αρνείται για άλλη μία φορά  ότι βρίσκεται πίσω από την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά τον Αύγουστο στα περίχωρα της Δαμασκού.

«Αρνήθηκε ότι έχει σχέση με την επίθεση αυτή» δήλωσε ο δημοσιογράφος  στο CBS, την ώρα που η Ουάσινγκτον απειλεί τη Δαμασκό με αεροπορικές επιθέσεις κατηγορώντας την ότι αυτή πραγματοποίησε την επίθεση.

«Το σημαντικότερο πράγμα που είπε είναι ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως χρησιμοποίησα χημικά όπλα εναντίον του λαού μου”, πρόσθεσε ο αμερικανός δημοσιογράφος.

Επιπλέον, ο σύρος πρόεδρος «δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί επίθεση στη Συρία» αλλά ότι οι Σύροι «ετοιμάζονται όσο καλύτερα μπορούν» για το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με τον Ρόουζ.

Ο Ασαντ προειδοποίησε, σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο, πως αν υπάρξει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας από τις ΗΠΑ, τότε θα υπάρξουν αντίποινα από τους συμμάχους της Συρίας. 


σχετικα αρθρα