Συνεδριάζει εντός της ημέρας ειδική επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο αποβολής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή, μια απόφαση που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση συνασπισμού και να βυθίσει την Ιταλία σε μια νέα πολιτική κρίση.

Σημαντικά στελέχη του κόμματος του Μπερλουσκόνι -Λαός της Ελευθερίας ή PDL- έχουν απειλήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, εάν αποβληθεί ο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία.

Η επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από 23 μέλη, με αντιπροσώπους από τα κύρια κόμματα, κυριαρχείται από αντιπάλους του Μπερλουσκόνι,  ενώ τουλάχιστον 14 βουλευτές είναι πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του εξορισμού του από το πολιτικό στερέωμα.

Μέχρι στιγμής, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα του Λέτα (PD) επιμένει ότι ο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να παραμείνει στο κοινοβούλιο μετά την καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με τις κατηγορίες της φορολογικής απάτης.

Από την πλευρά του το PDL ισχυρίζεται ότι ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, έχει γίνει στόχος αριστερών βουλευτών και κατηγορεί το PD ότι χρησιμοποιεί δικαστικές τακτικές για να εξαλείψει έναν αντίπαλο, τον οποίο δεν έχει καταφέρει να νικήσει πολιτικά.