Προσοχή συνιστά στις ΗΠΑ η Κίνα και τις καλεί να επιστρέψουν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι,  ανέφερε οι χώρες που εμπλέκονται στην κρίση θα πρέπει να «σκεφτούν τρεις φορές» προτού αναλάβουν δράση και να επιδείξουν την «απόλυτη προσοχή».

Το Πεκίνο κάλεσε ακόμη την Ουάσιγκτον «να επιστρέψει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιδιώξει ομοφωνία και να χειριστεί με σωστό τρόπο το συριακό ζήτημα», είπε ο κ. Γουάνγκ στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία αργά χθες το βράδυ.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας υποστήριξης ψηφίσματος του ΟΗΕ για τη «διατήρηση και προστασία των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και να αντιταχθούν στην όποια χρήση χημικών όπλων», σημείωσε ο κ. Γουάνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Τα σχόλια του κινέζου υπουργού Εξωτερικών ακολουθούν τη δήλωση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή στην Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα δεν θα έλυνε το πρόβλημα και ότι η σωστή αντιμετώπιση της κρίσης είναι μία πολιτική λύση.

Τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης γράφουν σήμερα ότι η προσπάθεια του κ. Ομπάμα να πείσει για την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Ηρθε η ώρα να επιτρέψουμε στην λογική να επικρατήσει της απερισκεψίας», αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα σε σχόλιό του, το οποίο αντανακλά την επίσημη θέση του Πεκίνου.