Επίμονη είναι η προσπάθεια του Λευκού Οίκου, του Μπαράκ Ομπάμα και της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσουν το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται το Κογκρέσο να πείθεται επομένως αμφίβολο παραμένει αν το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα θα λάβει το «πράσινο» φως.

Η προσπάθεια του Λευκού Οίκου γίνεται πιο έντονη από σήμερα καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία για το θέμα, με τον αμερικανό πρόεδρο να προχωρά την Τρίτη σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό για να πείσει για την αναγκαιότητα της επέμβασης στη Συρία.

Την ίδια ώρα, μπαράζ δημοσιευμάτων περιγράφει το κλίμα στο Κογκρέσο αναφέροντας ότι ο Ομπάμα στέλνει ισραηλινούς λομπίστες στη... μάχη για να πείσουν τους γερουσιαστές στη Συρία. Πιο συγκεκριμένα, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» σε σχετικό δημοσίευμά τους, την Τρίτη μαζί με την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, η Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων Αμερικής- Ισραήλ θα στείλει στο Κογκρέσο 250 λομπίστες για να προσπαθήσουν να πείσουν τους βουλευτές και τους γερουσιαστές που είναι αναποφάσιστοι ή που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το σχέδιο χτυπήματος, να το υποστηρίξουν.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων η κατάσταση δυσκολεύει για την κυβέρνηση Ομπάμα, αφού Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βουλευτές, όπως η Λορέτα Σάντσεζ των Δημοκρατικών, ο Τζιμ Μακ Γκάβερν επίσης των Δημοκρατικών και ο Μάικλ Μακ Κολ των Ρεπουμπλικανών δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν ένα χτύπημα στη Συρία, αφού δεν τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεν θα έχει έναν θετικό αντίκτυπο στη δημόσια εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό και γιατί απλά δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη στο Κογκρέσο για το σχέδιο.

Όπως γράφουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο αριθμός των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων που σκοπεύει να καταψηφίσει το σχέδιο για στρατιωτικά πλήγματα της κυβέρνησης, φτάνει ολοένα και πιο κοντά στον αριθμό 218 που θα είναι και το σημείο χωρίς επιστροφή για τον Λευκό Οίκο, αφού έτσι δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία.

O επιτελάρχης του Μπ. Ομπάμα, Ντένις Ρ. Μακντόναφ, σχολιάζοντας τις διάφορες εκτιμήσεις για το εάν θα περάσει ή όχι το αίτημα εξουσιοδότησης για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Κογκρέσο, τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα για το πού βρίσκονται η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η προσπάθεια θα ενταθεί και αυτή την εβδομάδα».

Κέρι: Δεν ξέρω τι λέει ο Ασαντ, οι αποδείξεις μιλούν από μόνες τους

Κάθε ισχυρισμό του Μπασάρ αλ - Άσαντ ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για χρήση χημικών από το καθεστώς, απέρριψε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι «η απόδειξη μιλά από μόνη της» απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, την ώρα που άρχιζε στο Λονδίνο τη συνάντησή του του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

 Σχετικά με την επέβαση στη Συρία πάντως ο κ. Κέρι εμφανίστηκε ενόψει και της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο πιο... συγκρατημένος. «Η λύση στη διαμάχη της Συρίας πρέπει να είναι πολιτική και όχι στρατιωτική. Προσανατολιζόμαστε σε μια περιορισμένη, στοχευμένη, βραχυπρόθεση δράση στη Συρία» δήλωσε.