Ένα παρακλάδι της αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για μία σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 60 ανθρώπους, σε συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, την περασμένη εβδομάδα.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, η οποία σχηματίστηκε νωρίτερα μέσα στον χρόνο από την συγχώνευση των παραρτημάτων της αλ Κάιντα στη Συρία και στο Ιράκ, ανέφερε ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις σε απάντηση στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας από πλευράς της υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνησης.

Σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της αλ Κάιντα, που θεωρούν άπιστους τους σιίτες, κερδίζουν έδαφος στο Ιράκ βοηθούμενες από τον εμφύλιο στη γειτονική Συρία, γεγονός που έχει ενισχύσει τον φανατισμό και τις ένοπλες συγκρούσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Σε ανακοίνωσή της που ανέβασε σε σελίδες ενόπλων στο Ίντερνετ, η οργάνωση αναφέρει ότι πλέον μπορεί τακτικά να προσεγγίζει τα περίχωρα της ισχυρά φρουρούμενης "Πράσινης Ζώνης" στη Βαγδάτη, όπου βρίσκονται πολλές ξένες πρεσβείες, αναφέρει το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Περίπου 800 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

TAGS