Έκκληση στις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στη σύγκληση διάσκεψης για την ειρήνη στη Συρία και όχι στη λήψη στρατιωτικών μέτρων απηύθυναν Ρωσία και Συρία, όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες του με τον σύρο ομόλογό του στη Μόσχα, επιμένοντας ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι αντάρτες βρίσκονται πίσω από την επίθεση με χημικά.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι σύροι αντάρτες ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα τον περασμένο μήνα κοντά στη Δαμασκό», δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός. «Κατά την άποψή μου υπάρχουν πολλά στοιχεία», τόνισε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το Ιντερφάξ. Ο ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι το Διαδίκτυο βρίθει από βίντεο στα οποία αντάρτες παραδέχονται ότι αυτοί εξαπέλυσαν την επίθεση.

Ο Λαβρόφ τόνισε πως πιθανό στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση της τρομοκρατίας και τόνισε ότι το συριακό καθεστώς είναι «πάντα έτοιμο να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις». «Μια πολιτική λύση είναι ακόμα εφικτή» σημείωσε.

«Όλο και περισσότεροι πολιτικοί άνδρες συμμερίζονται την άποψή μας ότι ένα σενάριο βίας θα οδηγήσει σε μια έκρηξη τρομοκρατίας στη Συρία και στις γειτονικές χώρες και σε ένα μαζικό κύμα προσφύγων», τόνισε ο ίδιος.

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουαλέμ κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πως παρέχει στήριξη σε τρομοκράτες με το να κάνει συγκρίσεις με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

«Αναρωτιόμαστε πώς ο Ομπάμα μπορεί να υποστηρίζει αυτούς που κάποτε ανατίναξαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη», τόνισε ο Μουάλεμ.